Recept za proju na starinski način: Pravi se za samo nekoliko minuta, a drži vas sitim ceo dan
Ona je veoma zasitna te se može jesti i kao obrok, ali i kako dodatak nekom jelu
Domaća proja napravljena na starinski način i danas se često pravi širom doma Srbije. Mnogima vraća sećanja iz detinjstva kada su im bake spremale upravo ovo jelo. Ona je veoma zasitna te se može jesti i kao obrok, ali i kako dodatak nekom jelu. Ovo je osnovni recept.
Sastojci:
- 400 g krupno mlevenog kukuruznog brasna
- 220 ml mlake vode u kojoj je razmućena 1/ 2 kesice praška za pecivo
- 1 ravna kašičica soli
- mast za podmazivanje
Priprema:
U 400 grama kukuruznog brašna sipati oko 200 ml mlake vode sa razmućenim praškom za pecivo i jedna kašičica soli. Masa treba da je žitka, nešto gušća od testa za palačinke. Sve to varjačom izmešati i sipati u tepsiju podmazanu mašću (ako postite umesto masti koristite biljno ulje) staviti u unapred zagrejanu rernu, na 230 stepeni C, i peći oko 15-20 min. tj, dok se na površini ne uhvati tamnosmeđa korica. Ispečenu proju ovlaš poprskati vodom, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi. Ohlađenu proju iseći na kocke ili trouglove i služiti umesto hleba, uz sarmu, podvarak, punjene paprike ili udrobiti u jogurt ili kiselo mleko.
(Kurir.rs/M.J)
MILOŠ PAVLOVIĆ I SVI STUDENTI KOJI ŽELE DA UČE PRETVORENI U LEGITIMNE METE! Salve uvreda i pretnje fizičkim nasiljem samo zato što misle drugačije!