Slušaj vest

Sočni kuglof može se napraviti na bezbroj načina. Iako je omiljen na stočićima širom Beča, poreklo kolača seže daleko u prošlost da ne možemo sa sigurnošću tvrditi da li je austrijski kuglof originalan. Ono što možemo tvrditi je to, da je dom ovog divnog kolača u centralnoj Evropi, posebno u zemljama bivšeg Austrougarskog carstva, a ponajviše u gradu Beču. Sa lakoćom je osvojio celu Evropu i danas mu malo ko može odoleti. Evo kako da napravite čokoladni kuglof sa sokom od pomorandže.

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 120 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 60 g pekmeza od šljiva (ili kajsija)
  • 100 ml ulja
  • 350 ml soka od narandže
  • rendana korica narandže
  • 100 g oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 30 g kakaa
  • 180 g mlevenih oraha
profimedia0092788432.jpg
Ilustracija Foto: Profimedia
  • Priprema
    Čokoladu otopite u mikrotalasnoj ili na pari i ostavite da se malo prohladi. Jaja penasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom dok smesa ne pobeli i ne udvostruči volumen. Potom dodajte redom ostale sastojke: otopljenu i prohlađenu čokoladu, pekmez, ulje, sok i koricu narandže. Sve zajedno izmiksajte. Napomena: Preporuka je da koristite sveži ceđeni sok od narandže, ali isto tako može i kupovni sok od narandže.  Na kraju dodajte i preostale suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, kakao i mlevene orahe i sve dobro sjedinite mikserom u glatku jednoličnu smesu. Kalup za kuglof dobro podmažite margarinom ili puterom.. Možete i malo posuti brašnom, mada nema potrebe. Bitno samo da je dooobro namašćen kalup, što znači da ne smete preskočiti ni milimetar. Tako garantovano neće biti problema prilikom izvrtanja kuglofa. Sipajte smesu u kalup i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 170 stepeni, da se peče nekih 50-60 min. Počnite proveravati posle nekih 25 minuta pa ako primetite da gornja površina kuglofa počinje da tamni, pokrijte alu folijom kako ne bi zagorela i nastavite peći. Proverite čačkalicom, ili još bolje – štapićem za ražnjiće pošto je duži.  Pečen kuglof ostavite u kalupu 10-ak minuta da se prohladi, pa ga pažljivo izvrnite na odgovarajući tanjir. Po želji pospite šećerom u prahu i koricom narandže.
  • (Kurir.rs/M.J)

    Recept za sendvič kolačiće sa kokos filom Izvor: Instagram/ 1tekkurabiy