Slušaj vest

Pravim sladokuscima je nalaženje pravog slatkiša najteže tokom posta. Nakon obroka kad poželimo da se zasladimo svi posegnemo za nečim slatkim i čujemo onu čuvenu "Ima jabuka!". 

Strogi post na vodi ne mora da znači da je nemoguće zasladiti se kvalitetno. Naše bake su našle rešenje za to, a mi vam u nastavku otkrivamo starinski recept koji će ispuniti očekivanja i onih najtvrdokornijih sladokusaca. 

Sastojci (mera je čaša 240 ml):

cokolada.jpg
Propao biznis Roberta Prosinečkog Foto: Shutterstock

  • 2 čaše brašna
  • 2 čaše vode
  • 1 čaša šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica vanile
  • 3 kašike kakaa
  • 4 kašike džema od šljiva
  • 1 kašičica cimeta
  • 100 gr čokolade (opciono)

Priprema za tili čas:

profimedia-0152633083.jpg
pripema je laka Foto: StephanieFrey/YAY Media, YAY Media AS / Alamy / Profimedia

1. Sve suve sastojke pomješajte, dodajte vodu i sjedinite. Dodajte džem i dobro promješajte. Izlijete u kalup i pečete na 200° nekih 30 minuta. Čačkalicom bocnite kolač u sredini i ako vam izađe suva čačkalica gotov je.

2. Čokoladu istopite sa malo vode (ako postite na ulju, onda dodajte malo ulja) i prelijete preko. Ostavite da se ohladi.

Savet: Ukoliko postite na vodi glazuru možete napraviti i isključivo od džema, jer pojedine čokolade u sebi mogu da imaju sastojke koji ne odgovaraju strogom postu.

Prijatno!

(Kurir.rs/I.M.)

 Bonus video: Posne bajadere sa orasima

Posne bajadere sa orasima Izvor: Instagram/helens_vegan_kitchen