I pohovana piletina može biti zdrava: Saveti za spremanje garantuju užitak, a sve će biti mnogo ukusnije ako jaja koristite na ovaj način
Ono što prženu piletinu najčešće čini nezdravom jeste prženje u dubokom ulju. Mnogo bolje rešenje je peći je u rerni
Piletinu vole gotov svi, ali je često, bilo da je prže, peku ili pohuju, spremaju na isti način. Evo nekoliko saveta kako joj poboljšati ukus.
* Kako bi piletina bila hrskava, a zdrava, najbolje je pre pohovanja ukloniti kožu, koja je najmasniji deo mesa.
* Uobičajena smesa za pohovanje sastoji se od brašna, umućenog jajeta i prezli, ali biće mnogo ukusnija i laganija ako celo jaje zamenite belancetom, a pšenično brašno integralnim.
* Takođe, za još zdraviju varijantu prezle možete pomešati sa susamom ili ih zameniti kukuruznim ili ovsenim pahuljicama.
* Ako volite egzotične ukuse, meso uvaljajte u seckane bademe ili kikiriki, a želite li da piletina bude šarena, prezle pomešajte s malo aleve paprike ili iseckanog peršuna.
* Meso će biti sočnije i mekanije ako ga pre pohovanja ostavite da odstoji u mleku barem pola sata, a uz to će i bolje upijati arome ostalih sastojaka, naročito začina.
* Ipak, ono što prženu piletinu najčešće čini nezdravom jeste prženje u dubokom ulju. Mnogo bolje rešenje je peći je u rerni, i to na plehu obloženom masnim papirom, pa je zatim poprskati uljem (sipati ga u bočicu s raspršivačem). Ono će snažnije pričvrstiti smesu za pohovanje uz meso
* Da bi se dobro ispekla, piletinu valja peći u prethodno zagrejanoj rerni, i to na temperaturi ne nižoj od 200 stepeni. Pleh prekrijte alu-folijom, pa je 10 minuta pre pečenja skinite kako bi se meso odozgo zapeklo i dobilo lepu boju.
Recept za pohovanu piletinu:
Sastojci za pohovanje 1,5 kg piletine:
360 gr mekog brašna
100 gr skroba / gustin / nišesta
1 kašika soli + 1 kašika
1 kašika šećera
1 kašičica belog luka u granulama
1 kašika crvene, mlevene paprike
1 kašičica bibera
1 kašika sušenog peršunovog lista
1 kašičica sušenog bosiljka
1/2 kašičice kurkume
1/4 kašičice karija
1/4 kašičice djumbira u prahu
3 jaja
300 ml vode
Priprema:
Piletinu oprati, pa poslagati u veću posudu.
Posuti kašikom soli i šećera, pa naliti vode da ogrezne.
Ostaviti sat vremena.
Pomešati brašno i sve začine. Podeliti na dva dela.
Jedan deo ostaje takav kakav je.
U drugi deo dodati jaja i vodu i sve dobro sjediniti.
Potrebna vam je dublja, ali manja šerpa. Nasuti pola litre ulja i staviti da se zagreje.
Izvaditi piletinu i posušiti ubrusom.
Umočiti komad piletine prvo u tečni deo, malo otresti pa uvaljati u mešavinu brašna i začina, opet otresti višak.
Staviti da se peče na malo jaču vatru od srednje.
Peći otprilike 13 – 14 minuta.
Ocediti na ubrusu.
(Kurir.rs/ M.F.)
Kako da ispohujete savršeno hrskavo meso:
UPUCAO ČOVEKA, PA SE DAO U BEG! Pogledajte kako napadač iz Odžaka beži nakon što je ispalio 2 metka u muškarca (VIDEO)