Koliko kuvanih jaja smemo da pojedemo za Uskrs? Lekari iznenadili odgovorom, a njima je strogo zabranjeno da jedu žumance
Žumance je bogato mastima i holesterolom, i unos čak i jednog celog jajeta, odnosno žumanceta, može da pogorša stanje kod ljudi sa kamenom u žučnoj kesi.
Uskrs je vreme kada retko ko broji jaja, lako zaboravimo na brojke i preporuke. Ipak, Jelena Matković, magistar farmacije iz Čačka, dala je jednom prilikom neočekivan savet, posebno kad znamo koliko jaja mnogi mogu da pojedu za Uskrs. Koliko god da su jaja puna proteina, ne znači da možemo da preteramo sa unosom.
"Dva jajeta dnevno bila bi idealna količina koja može da se pojede u toku dana. Misli se na dva cela jajeta, dok količina belanceta može da bude veća. Količina od dva jajeta tokom dana bi bila bezbedna za zdravu osobu, ali posebnu pažnju treba da obrate osobe koje imaju povišen holesterol u krvi i ljudi koji imaju problem sa žučnom kesom", rekla je prošle godine za RINU Jelena Matković.
Kako je objasnila, najveći problem zapravo nije celo jaje, već njegovo žumance.
"Žumance je bogato mastima i holesterolom, i unos čak i jednog celog jajeta, odnosno žumanceta, može da pogorša stanje kod ljudi sa kamenom u žučnoj kesi. Najbolji savet za njih bi bio da konzumiraju samo belance, a da žumance izbegavaju", upozorila je Jelena.
A kad se već skuvaju jaja, da li smeju da se jedu danima?Nutricionistkinja je rekla da možemo, ali samo pod jednim uslovom: da ih pravilno čuvamo.
"Kuvana jaja treba čuvati u frižideru, a u tim uslovima mogu da ostanu bezbedna za konzumaciju do sedam dana", savetovala je Matković.
Dakle, iako je teško odoleti šarenoj prazničnoj trpezi, telo će vam biti zahvalno ako broj ostane na dva.
(Kurir.rs/Mondo)
Bonus video: Najstarija čuvarkuća u Srbiji
OVO SU SIMPTOMI KOJE JE PREDSEDNIK OSETIO PRE NEGO ŠTO MU SE POGORŠALO ZDRAVSTVENO STANJE: Miljko Ristić o oboljenju, evo šta da radite ako i vi osetite isto