Najčešće greške koje pravimo kada pečemo piletinu na roštilju: Izbegnite ih i meso će ispasti hrskavo i sočno
Profesionalni kuvar je otkrio najčešće greške prilikom pečenja piletine na roštilju.
Prvi majje praznik kada se mnogi okupljaju na tradicionalnom roštiljanju, a mi vam donosimo savete profesionalnog kuvara koje greške da izbegnete prilikom pečenja piletine.
Roštilj vam je prevruć
Ne smete da pečete piletinu na roštilju na visokoj temperaturi. Ako koristite plinski roštilj, idealna je temperatura 180 stepeni. Ukoliko pečete pileća krilca na drvenom uglju za roštilj, gurnite ugalj u jednu stranu tako da se peče na indirektnoj toploti. Na ovaj način, dobićete toplotu za loženje na jednoj strani, dok na drugoj imate indirektnu toplotu koja omogućava lakše pečenje.
Ne koristite poklopac za tiganj
Znajte da roštiljima sa poklopcem svakim otvaranjem temperatura pada, pa se trudite da stvorite uslove kao u rerni dok se piletina peče kako se toplota ne bi gubila.
Ne koristite termometar za meso
Ovo je jedna od najčešćih grešaka u mnogim domovima. Termometar za meso će vam najbolje pokazati kada je meso gotovo. Za najpreciznije merenje ubacite termometar u najdeblji komad mesa, ali vodite računa da ne dotaknete kost. Kada unutrašnja temperatura pilećeg mesa pokaže 74 stepena, tada se dovoljno ispeklo.
Prerano dodajete preliv
Ukoliko ste od onih domaćica koje imaju običaj da piletinu premazujete prelivima za bolji ukus i karamelizovanu kožicu, gledajte da to ne bude prerano. Ovakvi prelivi obično sadrže puno šećera koji, ukoliko dodate li sos prerano, može brzo da izgori i produži pečenje mesa.
Zatrpavate roštilj drugom hranom
Mnoge žene uz piletinu na roštilju dodaju različito povrće. Ali, to je greška. Plamen koji nastaje kapanjem masnoće teže će se ugasiti, a kao posledica meso će imati zagoreli ukus. Različitim komadima mesa potrebno je različito vreme pečenja. Vreme i temperatura pečenja zavise od komada mesa. Ako pečete pileći file, okrenite ga četiri puta. Gledajte da dva okretanja budu na višoj temperaturi kako bi meso dobilo ukus dima i zadržalo unutrašnji sok, dok naredna dva okretanja neka budu na manjoj temperaturi.
Ne ostavljate meso da se odmori
Nestrpljivost domaćice kod pečenja piletine na roštilju vodi ka lošem komadu roštilja. Kako piletina ne bi izgubila sokove, pre nego što je isečete, obavezno ostavite da se malo odmori od toplote. Manjim komadima biće dovoljno pet minuta, a za pola pileta ili celo vredi da piletinu ostavite 15 do 30 minuta.
Ne čistite redovno roštiljske rešetke
To je neophodno kako bi se meso savršeno ispeklo. Ako nemate pri ruci četku za čišćenje, možete se poslužiti aluminijumskom folijom. Sa njom ćete pomoću hvataljki za roštiljanje očistiti rešetke.
(Kurir.rs/Informer)
VIDEO: Pileina u sosu od crvenog vina:
UBEDLJIVA POBEDA U ZAJEČARU, U KOSJERIĆU TESNO ALI I TU POBEDA Vučić: Narod rekao ne damo Srbiju! 7 meseci razaranja i ništa! Rezultat iz Zaječara im hladan tuš