Nije omekšivač za sve tkanine

Shutterstock
Ovo sredstvo često pravi problem kod peškira jer im poprilično uništava moć upijanja, a često ostavlja i fleke na odeći

Većina nas pri pranju veša želi da oprana garderoba bude mekana i što lepše miriše, pa prilikom pranja u veš-mašinu stavljamo omekšivač, nekada i više nego što bi trebalo.

Ova sredstva zaista omekšavaju određene vrste tkanina, redukuju elektricitet i daju odeći prelep, osvežavajući miris. Međutim, neke tkanine njim ipak ne bi trebalo tretirati...


1. Tkanine od mikrovlakana

Zahvaljujući čvrstim isprepletanim nitima, tkanine od mikrovlakana izuzetno su izdržljive i imaju sjajna upijajuća svojstva. Ako ih tretirate omekšivačem, polako ćete uništiti njihovu osnovnu funkciju i vlaknima skratiti rok trajanja. Dakle, sledeći put ih perite samo praškom za veš, koji na kraju treba dobro isprati.

2. Sportska odeća

Većina sportske odeće (trenerke, majice, helanke za trčanje...) izrađena je tako da bude prilagođena jakom znojenju jer materijal od kog je napravljena upija znoj s kože i hladi tokom fizičke aktivnosti.

Tretirati je omekšivačem potpuno je pogrešno jer on na njima ostavlja sloj koji ih sprečava u apsorbovanju telesnih tečnosti. Dakle, kad ih sledeći put budete prali, zaboravite na njega.

Na ovoj vrsti odeće omekšivači mogu da naprave fleke koje se mogu skinuti samo sledećim pranjem.

3. Garderoba od nezapaljivih tkanina

Mnoga radna odela s razlogom su napravljena od posebnih materijala otpornih na vatru i njihova funkcija je da štite na onim mestima gde ste izloženi veoma visokim temperaturama. Njih nikada ne tretirajte omekšivačem jer on negativno deluje na njihovu otpornost i čini ih zapaljivim.

4. Peškiri

Svi volimo da peškiri budu mekani i mirišljavi, ali ono što treba da znate jeste to da omekšivač sprečava njihovu glavnu funkciju - upijanje tečnosti. Baš kao i kod sportske odeće, omekšivač na peškirima ostavlja tanak sloj sličan vosku zbog kog oni nemaju upijajuću moć kakvu bi trebalo da imaju. Uostalom, bez problema ih možete učiniti mekanim ukoliko ih samo operete deterdžentom.