Rezultati studije pokazali su da ispitanici koji nisu doručkovali imaju 27 odsto veći rizik od srčanog udara ili smrti od kardiovaskularnih bolesti

VAŠINGTON - Rezultati američkog istraživanja pokazuju da osobe koje ne doručkuju imaju 27 odsto veći rizik od srčanih oboljenja i da je pođednako važno kada, kao i šta i u kojoj količini konzumiramo za doručak.

Anketa o učestalosti konzumacije hrane 26.902 ispitanika starih od 46 do 82 godine tokom 16 godina ispitivalo je uticaj doručka na povećanje rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Rezultati studije pokazali su da ispitanici koji nisu doručkovali imaju 27 odsto veći rizik od srčanog udara ili smrti od kardiovaskularnih bolesti.

Takođe, ispitanici koji su večerali u kasnijim večernjim satima imali su 55 odsto veći rizik od kardiovaskularnih problema. Istraživači su, takođe, uočili da su tegobe učestalije kod mlađih ispitanika koji retko vežbaju, puše i konzumiraju više alkohola.

Autori studije objašnjavaju rezultate time što se preskakanjem doručka povećava učestalost rizičnih uzročnika poput visokog krvnog pritiska, visokih nivoa lipida u krvi, dijabetesa koji tokom dužeg perioda mogu dovesti do kardiovaskularnih bolesti.

Takođe je istaknuto da doručak treba da sadrži raznovrsne namirnice i da se mora obratiti pažnja na prehrambene navike da bi se očuvalo zdravlje srca.