Jedno istraživanje je pokazalo da čak 65 osoba koje se odreknu sve omiljene hrane, završe sa velikim viškom kilograma

Istraživanje Univerziteta u Granadi, u Španiji, zvuči suviše dobro da bi bilo istinito. Njegovi rezultati ukazuju da velike količine čokolade umesto da dodaju, tope suvišne kilograme. Ključ uspešnosti ovakve ishrane je u tome što visokokalorični slatkiš ubrzava metabolizam i proces topljenja masti.

Španski naučnici su ispitivali prehrambene navike 1.500 tinejdžera, starosti od 12 do 17 godina, iz devet evropskih zemalja. Pokazalo se da su oni koji su uzimali velike količine čokolade imali daleko manje masnih naslaga, bez obzira na to da li su vodili aktivan život ili bili na određenoj dijeti.

"Brojna istraživanja su pokalaza da dijete koje zahtevaju eliminaciju hrane teško uspevaju. Ključ je da se osećate opuštenije i da sebi priuštite malo zadovoljstva", objasnila je magično dejstvo čokolade Dženet Ejlot, nutricionista iz "Nutričeka", organizacije koja je rukovodila pomenutim istraživanjem.

To potvrđuju i određene studije koje su dokazale da kada se ljudi liše čokolade, keksa i vina, kao namirnica u kojima većina nas uživa, lako i često posežu za kaloričnom hranom.

Jedno istraživanje je pokazalo da čak 65 osoba koje se odreknu sve omiljene hrane, završe sa velikim viškom kilograma.

Osim što doprinosi vitkoj liniji, čokolada pozitivno utiče na cirkulaciju, krvni pritisak i zdravlje srca. Naučnici su dokazali da ljudi koji svakodnevno uživaju u čokoladi imaju za 29 odsto manje šanse da dožive moždani udar i 37 procenata manje šanse da se suoče sa srčanim bolestima.

Tajna tako blagotvornog dejstva čokolade su flavonoidi, snažni antioksidansi kakvih ima i u crnom vinu i čaju. Kada kupujete čokoladu birajte onu sa visokim sadržajem kakaa, jer se u njoj nalazi najveći broj flavonoida.