Istraživanje je pokazalo da deca koja 4 puta nedeljno piju taj fermentisani napitak imaju manje šanse da im zubi obole

LONDON - Novo japansko istraživanje pokazalo je da deca koja najmanje četiri puta nedeljno piju jogurt imaju 22 odsto manje šanse da dobiju karijes.

Naučnici japanskog Univerziteta Fukuoka i proučili su više od 2.000 trogodišnjaka, pri čemu su sva deca prošla pregled stomatologa, a njihovi roditelji su ispunili upitnik o prehrambenim navikama svoje dece.

U članku objavljenom u stručnom časopisu "Journal of Dentistry", autori tog istraživanja su napisali da bi "velika konzumacija jogurta mogla da bude povezana s nižom stopom razvoja karijesa kod male dece".

Zubni karijes je bolest zubi do koje dolazi zbog delovanja bakterija, a smatra se da je jedna od najrasprostranjenijih bolesti današnjice, tako da samo 5 odsto svetske populacije nema karijes.

Veliki značaj u borbi protiv karijesa ima redovno pranje zuba, a stručnjaci upozoravaju da bi pranje zuba kod dece mlađe od sedam godina trebali da nadgledaju roditelji.