Kardiolog Predrag Mitrović kaže da nijedan organizam ne može da funkcioniše bez ovih sastojaka, ali da oni mogu izazvati probleme ukoliko se pretera s njihovim unošenjem

Da li ste znali da šećer iz torti i onaj iz paradajza imaju istu građu, samo su zastupljeni u različitoj meri? Zato ga je neophodno unositi jer predstavlja gradivnu materiju potrebnu za metabolizam ćelija i nesmetano funkcionisanje organa.

- Neophodno je konzumirati šećer jer nam je, pre svega, potrebna energija. Ipak, ne treba preterivati, zato što u suprotnom može pospešiti arteriosklerozu i stvaranje masnih pločica. Tada može biti odgovoran za oštećenje nerava - rekao je dr Mitrović i dodao da je slično i sa solju, koja je osnovni i najznačajniji sastojak naših ćelija.

Prema njegovim rečima, svako mora imati na umu da se bez soli ne sme, jer prilikom pada natrijum-hlorida u organizmu dolazi do potpunog metaboličkog disbalansa, tj. izbacivanja organizma iz ravnoteže.

- U tim slučajevima javljaju se otoci, poremećaj srčanog ritma, otežan govor, pa čak poremećaj rada centralnog nervnog sistema. Krajnja posledica može biti smrt. I preteran unos soli predstavlja faktor rizika za ubrzanje metabolizma, zadržavanje tečnosti i pojave otoka, nastanak hipertenzije ili povišenog krvnog pritiska. Zbog toga je ujedno i dobra, ali samo za osobe koje imaju nizak krvni pritisak - istakao je naš stručnjak i naglasio da su tri grama soli dnevno, ili pola kafene kašičice, idealna količina za zdravog čoveka.