Povećanjem unosa kalijuma i smanjenjem soli može da se smanji rizik od moždanog udara za čak 21 odsto

Konzumiranjem hrane bogate kalijumom može se smanjiti rizik od visokog krvnog pritiska, a samim tim i mnogih opasnih kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. Istraživanja pokazuju da povećanjem unosa kalijuma i smanjenjem soli može da se smanji rizik od moždanog udara za čak 21 odsto.

Mineral kalijum deluje tako što štiti krvne sudove od oksidativnih oštećenja i čuva ih od zadebljanja. Odrasle osobe dnevno bi trebalo da unesu 4.700 mg kalijuma.

Namirnice koje mogu pomoći da se postigne cilj su slatki krompir koji sadrži 694 mg kalijuma i ima samo 131 kaloriju, sos ili sok od paradajza, lišće cvekle, koje je takođe sjajan izvor folne kiseline, grašak, beli pasulj, nemasni jogurt, odnosno mleko, školjke, suve šljive, sok od šargarepe, plava riba, soja, banana.

Takođe, sok od narandže je odličan izvor kalijuma jer 3/4 čaše tog napitka može da sadrži i do 355 mg kalijuma, a sveže ceđeni sok dobar je izvor folne kiseline i nekoliko vitamina grupe B.

Namirnice bogate kalijumom

- slatki krompir
- sok od paradajza
- cvekla
- grašak
- beli pasulj
- suve šljive
- nemasni jogurt i mleko