U instant kafi sadržaj zrna kafe u njima je minimalan, a korišćeno zrno lošijeg je kvaliteta jer se većina pozitivnih svojstava gubi tokom termičke obrade

Svi znamo da prekomerno konzumiranje kafe može izazvati simptome psihofizičke zavisnosti i nepoželjne učinke na zdravlje.

Mada, obična "turska" kafa ima i niz prednosti. Bogata je mineralima, prvenstveno manganom i magnezijumom, te B3 vitaminom, ima jaka antioksidativna svojstva te doprinosi zdravlju moždanih ćelija, štiti od ateroskleroze i nekoliko vrsta karcinoma.

Za instant napitke to ne možemo tvrditi. Sadržaj zrna kafe u njima je minimalan, a korišćeno zrno lošijeg je kvaliteta jer se većina pozitivnih svojstava gubi tokom termičke obrade.

Pri odabiru kafe treba uzeti u obzir da je glavni sastojak ovih napitaka šećer, koji u kombinaciji s biljnom masti, glukoznim sirupom, aromom i ostalim dodacima daje privlačan ukus. Hidrogenizovana biljna mast može biti izvor štetnih transmasnih kiselina, a polifosfati koji su regulatori kiselosti imaju loš uticaj na zdravlje kostiju.

Kofein, alkaloid koji uzrokuje budnost, nalazi se u većoj koncentraciji u instant, nego u običnoj kafi. Nije preporučljivo da dnevni unos kofeina prelazi 300 miligrama, a šoljica instant kafe ima pribilžno 100 miligrama kofeina.

Instant kafa može uzrokovati i prekomerno izlučivanje kiseline.

Neskafe ima najmanje kafe. Kafe je devet odsto. Uz prirodne regulatore kiselosti, natrijumove soli limunske kiseline, sadrži i fosfate, a česta konzumacija se ne preporučuje. Prirodno sredstvo protiv zgrudnjavanja. Nije naveden udeo šećera.

U Jakobsu je najviše kafe. Najviši udeo kafe, 17 odsto, a najmanje šećera 38 odsto. Uz glukozni sirup, ima i veštačke zaslađivače, aspartam te acesulfam K, koji su decenijama predmet rasprava zbog sumnji u kancerogenost. Ne piše koliko je šećera. Sadrži samo kalijumove fosfate kao regulatore kiselosti. Ima kvalitetno karotensko bojilo, prirodne emulgatore i sredstvo protiv zgrudnjavanja. Ima samo 14 odsto kafe.

(24sata)