OVO MORATE DA ZNATE: Razbijena 3 mita o konzervisanoj hrani!
Jedna od stvari na koju se posebno apeluje tokom ovih dana, kada je u pitanju humanitarna pomoć za ugrožene u poplavama, je da se donosi konzervirana hrana.
Konzumiranje određenih vrsta namirnica više ne zavisi od godišnjeg doba.
Zahvaljujući konzervisanju i smrzavanju hrane, nije neobično jesti kukuruz šećerac čitave godine. Ipak, postoje malo poznate činjenice o namirnicama koje su obrađene na ovaj način, zbog čega su česte nedoumice po pitanju njihovog sastava i hranljivosti, pišeYumama.com
Tako su stvoreni i mitovi o konzervisanoj hrani.
Mit 1: Smrznuta i konzervisana hrana nije kvalitetna.
Konzervisana hrana omogućava konzumiranje određenih grupa namirnica i van sezone, a procesi kojima se hrana dovodi u ovo stanje čini je veoma sličnom svežoj. Štaviše, broja istraživanja su pokazala da ne samo što joj ne nedostaje kvalitet i hranljive materije nego je konzervisana hrana ponekad i zdravija od sveže. Upotrebom fizičke metode pasterizacije, hrana se konzervira fizičkim i hemijskim metodama, pri čemu se pribegava pasterizaciji i dolazi do uništavanja mikroorganizama štetnih po zdravlje. Ovakva obrada čuva ukus hrane, baš kao i vitamin C. Zamrzavanjem se zaustavlja razmnožavanje mikroorganizama, a sušenjem se usporava proces njihovog delovanja. S druge strane, tu su i hemijske metode, koje sprečavaju dejstvo bakterija ili ih potpuno uništavaju, ali i biološki metod.
Mit 2: Obradom hrana gubi hranljive materije
Prerađeni proizvodi, smatraju stručnjaci, sadrže podjednaku količinu vitamina i minerala kao sveža hrana ili je, čak, ima u većoj količini jer se za konzervaciju upotrebljavaju isključivo najbolji plodovi na vrhuncu zrelosti, i to vrlo brzo nakon berbe, zahvaljujući čemu ne gube ili gube vrlo malo hranljivosti. Isti je slučaj i sa smrznutim povrćem, koje se obrađuje nekoliko sati posle branja, pa tako ove namirnice sadrže važne nutritivne elemene, poput vitamina, minerala, biljnih vlakana, karotina, flavonoida itd.
Mit 3: Sveže je uvek bolje
Ukoliko ste se odlučili za konzervisanu ribu ili paradajz pre nego za sveže – niste pogrešili. Zahvaljujući načinu obrade ovih namirnica, konzervisani paradajz, na primer, sadrži i do četrdeset procenata više antioksidanasa i likopena nego svež.
SANJAJTE VELIKE SNOVE, ČESTITAM VAM NA IZVRSNOSTI: Predsednik Vučić uručio ugovore mladim lekarima i tehničarima - Još osam doktora se vraća iz inostranstva