Gluten se može naći i u prelivima za salate, mešavini začinskog bilja, pa čak i u balzamu za usne

Veoma mali broj ljudi zna šta je zapravo gluten, iako se o njemu u poslednje vreme govori, a mnogi ga izbacuju iz ishrane. Gluten ljudskom organizmu može da našteti na dva načina - može da izazove alergijsku reakciju ili intoleranciju, koja se u najozbiljnijem obliku naziva celijakija. Evo koje tri stvari bi trebalo da znate o glutenu.

Gluten je protein

Da, gluten je vrsta proteina koji se prirodno nalazi u pšenici i drugim žitaricama, kao što su ječam i raž. Ali, gluten možete pronaći i u drugim, mnogobrojnim proizvodima, kao što su prelivi za salate, mešavine začinskog bilja, pa čak i u balzamu za usne. Veliki broj ljudi misli da ne unosi gluten ukoliko ne konzumira žitarice, hleb i testeninu, ali istina je sasvim suprotna.

Nema ga u svim žitaricama

Određene žitarice ne sadrže gluten, a to su pirinač, kukuruz, kvinoja, heljda, proso, sirak i ovas, osim ako nisu kontaminirani pšenicom prilikom obrade. Žitarice koje ne sadrže gluten prepune su vitamina, minerala i vlakana i, sve dok ne preterujete sa njihovim unosom, one vam mogu pomoći da se rešite suvišnih kilograma i da poboljšate zdravlje srca.

Bolje ćete se osećati bez glutena

Osobe koje imaju celijakiju moraju u potpunosti da izbace namirnice koje sadrže gluten jer čak i najmanje količine izazivaju simptome kao što su bol u stomaku i nadimanje. Međutim, osobe koje nemaju celijakiju takođe mogu da imaju koristi od eliminisanja glutena iz ishrane ukoliko su netolerantne na gluten. Gluten može izazvati nadutost, umor i simptome slične gripu.