Nikako ne više od šest grama soli

Iako svi već znaju da preterana konzumacija soli nikako ne doprinosi zdravlju, već upravo suprotno, lekari tvrde da većina ljudi uzima više od dozvoljene dnevne količine tog začina. Naime, pokazalo se da mnogi svakog dana u sebe unesu oko 10 grama soli, dok je dozvoljena količina šest grama.
Natrijum-hlorid (NaCl) to jest kuhinjska so nepogodno utiče na zdravlje jer može da izazove hipertenziju - visok krvni pritisak. To je specifičan spoj elemenata koji sadrže mnoge namirnice, ali je u omiljenom belom začinu za hranu posebno zastupljen.
Oko tri četvrtine od ukupne količine soli koju unosimo ishranom nalazi se u prerađenim namirnicama i zato je važno da se uvek proveri njihov sastav na pakovanju. To upozorenje posebno se odnosi na hleb, žitarice, sir, suhomesnate proizvode i gotova jela. U opsežnom istraživanju britanskih naučnika proveravana je veza između ishrane i krvnog pritiska i pri tom uočeno da je pritisak snižen kod ispitanika koji su izbacili zasićene masnoće iz ishrane i zamenili ih voćem, povrćem, posnim mlečnim proizvodima, integralnim žitaricama, ribom, piletinom i orašastim plodovima.
"DAĆU SVE OD SEBE DA SE SAČUVA MIR I STABILNOST" Vučić: "Biću opet ponosan zato što sam bio na strani časti, na strani slobode, na strani istine" (VIDEO)