JEDITE IH ŠTO VIŠE Trešnje, koje sada mogu da se nađu na svakom koraku, predstavljaju pravi izvor zdravlja i mogu sprečiti brojna oboljenja, a svakodnevni život učiniti lakšim

Blagotvorno dejstvo trešanja na zdravlje poznato je od davnina. Zbog svojih lekovitih sastojaka one telu pružaju osveženje i energiju, ali ga i štite od nekih upornih i problematičnih tegoba, poput gihta, koji predstavlja ponavljajuće napade upalnog artritisa, a manifestuje se kao crven, osetljiv, vruć i natečen zglob. Pored toga, to crveno bobičasto voće idealno je za dobar san, ali i srce, pošto reguliše krvni pritisak. Brojna naučna istraživanja pokazala su da može ublažiti glavobolju, ali i sprečiti niz drugih zdravstvenih tegoba.


Trešnje sadrže vitamine C, B i A, kao i takozvane bioflavonoide, elagičnu kiselinu, antocijanin i melatonin. Upravo ti sastojci pomažu u borbi protiv raka, prevenciji srčanih oboljenja, a što je posebno važno, ublažavaju bolove uzrokovane artritisom i gihtom. Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Bostonu pokazalo je da samo dvodnevna konzumacija trešanja smanjuje rizik od napada gihta za čak 35 odsto.

Trešnje pomažu telu da proizvodi melatonin na siguran i zdrav način i poboljšavaju fiziološke i mentalne funkcije. Kad se konzumiraju sveže, dobre su za otklanjanje fizičke i psihičke iscrpljenosti, a pokazalo se da mogu znatno poboljšati raspoloženje ako su kisele. Treba istaći da, iako su veoma dobar izvor vitamina, ipak ne sadrže vitamin C koliko i jagode, ali antioksidansi i brojni drugi korisni sastojci čine ih izuzetno zdravim voćem.

Činjenice
NAJVAŽNIJI NUTRITIVNI SASTOJCI TREŠANJA

- Gvožđe - ovaj element je glavni prenosnik kiseonika i važan je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Ima važnu ulogu i u stvaranju novih ćelija, hormona i neuroprenosnika

- Mangan - deluje kao kofaktor više enzima koji omogućavaju oko dvanaest različitih metaboličkih procesa

- Bakar - kao jedan od komponenti više enzima, neophodan je u stvaranju hemoglobina i kolagena (protein koji služi reparaciji tkiva) u organizmu

- Vitamin C - važnost koju ima za organizam prevazilazi njegova antioksidativna svojstva jer je važan i za zdravlje kostiju, hrskavica, zuba i desni. Štiti i od infekcija, pospešuje apsorpciju gvožđa iz biljaka i ubrzava zaceljivanje rana

- Vitamin A - ima važnu ulogu u mnogim funkcijama organizma. Između ostalog, pospešuje rast kostiju i zuba, održava kožu zdravom i štiti telo od infekcija. Ovaj vitamin je i antioksidans i neophodan je za dobar vid

Da li ste znali?
KAKO DELUJE OVO BOBIČASTO CRVENO VOĆE

- podiže energiju - većina kalorija u trešnjama potiče iz prirodnih šećera, koji poboljšavaju raspoloženje i podižu energiju

- obezbeđuje bolji san - trešnje sadrže melatonin, koji pomaže onima koji boluju od nesanice

- blagotvorno za vid i kožu - sadrže mnogo vitamina A, a deo tog elementa je beta karoten, koji poboljšava vid i oči čini zdravijim. Retinol je još jedan sastojak vitamina A koji pomaže da koža izgleda zdravo i sveže

- borac protiv raka - pune su prirodnih, snažnih antioksidansa koji smanjuju rizik od dobijanja raka i efekte starenja

- poboljšava probavu - zbog velike količine vlakana trešnje poboljšavaju varenje i smanjuju nivo holesterola u krvi

- sprečava grčeve u mišićima - sadrže kalijum, koji sprečava grčenje mišića, a može da pomogne i u smanjivanju menstrualnih bolova