Luk - melem za srce!
Studije su pokazale da luk može da poboljša i gustinu kostiju, pa zbog toga može posebno da koristi ženama u menopauzi koje se suočavaju s gubitkom gustine kostiju. Osim toga, pokazalo se i da žene koje su prošle menopauzu mogu da smanje rizik od preloma kuka ako u svakodnevno konzumiraju luk.
Isto tako pokazalo se da luk ima protivupalno dejstvo. Sumporni molekuli iz njega poboljšavaju aktivnost specifičnih belih krvnih ćelija koje igraju važnu ulogu u imunosistemu. Ta vrsta povrća sadrži i antioksidanse koji sprečavaju oksidaciju masnih kiselina u telu, pa se na taj način stepen upale održava pod kontrolom.
Studije su pokazale da luk smanjuje i rizik od nekoliko vrsta raka, pa čak i kada se konzumira u manjim količinama. Može da smanji rizik od pojave kancera debelog creva, grkljana i jajnika.
Ostale dobrobiti od luka
*poboljšava ravnotežu šećera u krvi
* sprečava bakterijske infekcije
*sadrži vitamin C, vitamin A i vitamin E, koji su izvrsni antioksidansi
"NE PREPORUČUJE SE OPOZICIONIM PRVACIMA SA SLABIJIM SRCEM" Pogledajte četvrtih 100 od 1000 velikih stvari koje su urađene zalaganjem predsednika Vučića