Glikoalkaloidi mogu da izazovu grčeve u stomaku, dijareju, glavobolju, pa čak i komu i smrt
OVU HRANU NE BI TREBALO DA JEDETE: 7 otrovnih namirnica koje sigurno imate u kuhinji! Autor: Vikipedija, Shutter

Čovek je jedno od malobrojnih bića na planeti koji ima sposobnost da ignoriše instinkt za preživljavanjem, izlažući svoj organizam ekstremnim uslovima u potrazi za novim iskustvima. Međutim, ono što radimo nesvesno - to je da u kući držimo otrov, koji čak i jedemo.

1. KOŠTICE VOĆA
Poput jabuka, i trešnje sadrže koštice u kojima se nalazi vrsta cijanovodonične kiseline koja se zove još i “pruska kiselina”. Isto se odnosi i na koštice breskvi i kajsija. Ova kiselina je bezbojna, ekstremno otrovna tečnost koja ključa neposredno iznad sobne temperature na 26 °C.

kajsija.jpg
Shutter 

2. RABARBARA
Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu, koja učestvuje u stvaranju kamenja u bubregu. Ukoliko biste pojeli pet kilograma ovog lišća, to bi bilo fatalno po vas, ali je dovoljna i mnogo manja količina da bi se čovek ozbiljno razboleo.

rabarbare.jpg
Vikipedija 

3. MUŠKATNI ORAŠČIĆ
Ova biljka zapravo je halucinogena. Ako biste pojeli samo 15 grama muškatnog oraščića može doći do grčenja mišića, a ako biste, kojim slučajem, pojeli ceo oraščić došlo bi do vrste psihotičkog napada, koji uključuje predosećaj da nastupa propast sveta i da je došao sudnji dan.

orascic.jpg
Shutter 

4. KROMPIR
Otrovi glikoalkaloidi se mogu naći u lišću, stabljikama i klicama krompira, posebno ako ostane dugo da stoji na svetlosti. Glikoalkaloidi mogu da izazovu grčeve u stomaku, dijareju, glavobolju, pa čak i komu i smrt. Samo tri do šest miligrama po kilogramu telesne težine može biti fatalno. Izbegavajte krompir sa zelenkastim mrljama.

krompir.jpg
Sutter 

5. BADEMI
Postoje dve vrste badema, slatki i gorki. Gorki sadrže relativno velike količine cijanovodonične kiseline. Samo sedam do deset sirovih gorkih badema mogu da izazovu probleme kod odraslih, a kod dece, čak, smrtni ishod.

badem.jpg
Vikipedija 

6. MATIČNI MLEČ
Zbog toga što ne prolazi kroz proces pasterizacije u kome se uništavaju štetni toksini, mleč često sadrži andromedotoksine, što može dovesti do vrtoglavice, slabosti, prekomernog znojenja, mučnine i povraćanja. Sve pomenute simptome izaziva jedna kašika andromedotoksina.

maticni-mlec.jpg
Vikipedija 

7. PARADAJZ
Stabljike i lišće paradajza sadrže alkalne otrove koji mogu da izazovu stomačne probleme. Nezreli zeleni paradajz ima isti efekat. Trebalo bi pojesti velike količine stabljike i lišća da bi posledice bile smrtonosne.

paradajz.jpg
Shutter 

(žena)