Negativan efekat visokog unosa natrijuma dodatno je pogoršavala loša regulacija nivoa glukoze u krvi

Iako je već poznato da se pacijentima obolelim od dijabetesa često preporučuje da, pored drugih restrikcija vezanih za ishranu, povedu računa i o unosu soli, novo japansko istraživanje prvo je veliko ispitivanje koje je potvrdilo dobrobit manjeg unosa soli kod te populacije.

Studija sprovedena u Tokiju obuhvatila je pacijente s dijabetesom tipa dva kod osoba starosne dobi između 40 i 70 godina širom Japana. Ukupno 1.588 ispitanika dalo je podatke o svojim prehrambenim navikama, uključujući unos soli, odnosno natrijuma, a pritom su beleženi i podaci o kardiovaskularnim tegobama koje su doživeli tokom osam godina praćenja.

Istraživači su ispitanike podelili u četiri grupe, i to na osnovu unosa natrijuma. Posle analize ostalih podataka, primetili su da su ispitanici koji su dnevno u proseku unosili 5,9 grama soli imali dvostruko veći rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti nego oni koji su unosili u proseku 2,8 grama.

Inače, negativan efekat visokog unosa natrijuma dodatno je pogoršavala loša regulacija nivoa glukoze u krvi.

Autori su, takođe, zaključili da je smanjenje unosa soli bitan korak u prevenciji neželjenih komplikacija povezanih s dijabetesom.