Stručnjaci ističu da posebnom vrstom jelovnika roditelji mogu da ojačaju odbrambeni mehanizam svojih mališana na mnogobrojne mikroorganizme izazivače oboljenja

Pregurati jesenje i zimske dane bez prehlada i gripa pravo je olakšanje za roditelje. U tome im znatno može pomoći pravilna, dobro izbalansirana ishrana, koja je ključ za razvoj i održavanje imunog sistema.

Odavno je već poznato da naše zdravlje zavisi od imuniteta. Iako je on uslovljen genetikom, uticaj životne sredine i način ishrane takođe nisu zanemarljivi. Kao posledica jakih i čestih napada na imuni sistem u narednom periodu mogu se javiti nazeb, grip, temperatura, dijareja, povraćanje i druge tegobe. S druge strane, jak imunitet obezbeđuje detetu snažnu prirodnu odbranu od mikroorganizama (gljivica, bakterija, virusa i parazita) koji predstavljaju izazivače mnogih bolesti.

Ukoliko je dete podložno obolevanju, mora mu se postepeno poboljšati imunitet. U tome pomaže izbalansirana ishrana. Važno je mališanima pripremati što raznovrsniju hranu, kontrolisanog porekla, s dosta povrća i voća bogatog vitaminom C. Sok od pomorandže je jedan od najhranljivijih voćnih sokova, izvanredan izvor vitamina C, kalijuma, folata i tijamina. Detetu treba posluživati i testeninu, pecivo i hleb koji su dobijeni mlevenjem celog zrna, dakle integralne namirnice, jer je u njima očuvana nutritivna vrednost. Te namirnice treba konzumirati u jutarnjim i popodnevnim časovima, a izbegavati uveče zbog smanjene insulinske osetljivosti - to je hrana koja treba da obezbedi dnevne energetske potrebe.

U ishranu bi bilo poželjno uvrstiti sve vrste ribe zbog bogatstva ribljim uljem i nezasićenim masnim kiselinama. Tuna, skuša, haringa, losos, oslić i pastrmka u jelovniku treba da budu zastupljene dva do tri puta nedeljno. Treba obratiti pažnju na smanjenje jednolične kalorične hrane, bogate zasićenim mastima ili šećerima. Deci nikako ne treba davati prerađenu hranu i gazirana pića. Te namirnice imaju malu hranljivu vrednost, a zatvaraju apetit, tako da mališani neće moći da unose drugu hranu, što će dovesti do slabljenja imuniteta.

Činjenice

ŠTA IM TREBA UVRSTITI U JELOVNIK

- voće i povrće bogato vitaminom C
- sok od pomorandže (bogat vitaminom C, kalijumom, folatom i tijaminom)
- testenine, pecivo i hleb koji su dobijeni mlevenjem celog zrna
- sve vrste ribe