Posle ove dijete osećaćete se lepše i poletnije nego inače i bićete u punoj formi

Dijeta na bazi bistre supe i povrća pomoći će vam da za samo dva-tri dana izgubite dva kilograma i da pročistite organizam. Osećaćete se lepše i poletnije nego inače i bićete u punoj formi.

KAKO FUNKCIONIŠE
Ova dijeta se prvenstveno oslanja na dobre strane povrća, koje se jede sirovo, kuvano ili u supi- Posle dva dana osećaćete se lakše zahvaljujući diuretičkim svojstvima supe i laksativnim supstancama iz povrća. Bićete puni energije, pošto ćete organizmu obezbediti dovoljno vitamina i mineralnih soli.

ŠTA TREBA DA ZNATE
Dok držite ovu dijetu, ne smete da jedete sušeno i skrobno povrće (krompir, grašak, sočivo...). Šargarepu i cveklu jedite umereno i obavezno ih kombinujte sa drugim vrstama povrća. Osnovu vaše ishrane tokom držanja ovedijete treba da predstavlja povrće koje sadrži puno tečnosti (krastavac, paradajz, plavi patlidžan, tikvice i sl.). Pošto se najveća količina vitamina i antioksidanata nalazi u kori, nemojte da ljuštite povrće koje može da se jede s korom. Što manje miksirajte namirnice (najviše jednu trećinu), budući da povrće isečeno na kriške ili parčiće više može da zasiti. Najzad, odnos između sirovog i kuvanog povrća treba da bude 1/3 : 2/3 da bi se izbegle stomačne tegobe. Posle ove dijete nadoknadite propušteno tako što ćete unositi više belančevina i skroba nego inače: tri-četiri dana jedite dva mlečna proizvoda i dva parčeta mesa ili ribe dnevno i skrobno povrće uz jedan od dva glavna obroka.

KOLIKO DUGO SE DRŽI DIJETA
Samo tri dana, najviše jednom mesečno.

KO NE TREBA DA DRŽI OVU DIJETU
Adolescenti, osobe starije od 60 godina i trudnice imaju specifične potrebe za belančevinama, koje ova dijeta ne zadovoljava. Nemojte da je držite ako ste umorni, ako se intenzivno bavite sportom ili se oporavljate od bolesti.

KOME ODGOVARA DIJETA
Svima onima koji žele da se oporave posle prežderavanja za vikend ili žele da na brzinu skinu par kilograma pre nego što se bace na ozbiljnu dijetu.

Dnevni jelovnik obuhvata:
2 l supe od povrća
ili 1 l supe + 1 l vode
ili 1 l supe + 1/2 l biljnog čaja + 172 l vode + 600 - 1.000 g povrća + 1 kafena kašičica maslinovog ulja+ 2 voćke

TIPIČAN DAN
Doručak:
1 pomorandža + šolja biljnog, crnog ili zelenog čaja
Ručak: 1 činija supe sa povrćem + 1 tanjir paradajza i zelene salate + tikvice kuvane na pari
Večera: 1 činija supe + 1 tanjir salate od barene boranije, šampinjona, brokolija, paprike, belog luka i peršuna + 1 voćka

RECEPTI
OSVEŽAVAJUĆA SUPA
Potrebno je za četiri osobe: 2 šargarepe, pola struka celera, 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 3 grančice peršuna, šaka spanaća, šaka vlašca i sok od jednog limuna
Priprema: Iseckajte i pomešajte šargarepu, celer, crni i beli luk i prelijte ih sa 3 l vode. Kad provri, ostavite da vri 20 minuta. Dodajte peršun, vlašac i iseckan spanać i ostavite da se kuva još 10 minuta. Procedite supu i začinite je sokom od limuna. Povrće servirajte zasebno

JEDNOSTAVNA SUPA OD POVRĆA
Potrebno je za četiri osobe: 4 praziluka, dve velike glavice crnog luka, dve repe srednje veličine, 5 tikvica, 2 veće šargarepe, veza svežeg začinskog bilja
Priprema: Iseckajte povrće na kockice, štapiće ili kolutove i prelijte sa 3 l vode. Ubacite vezu začinskog bilja i pustite da se supa kuva jedan sat na srednjoj vatri. Izvucite začinsko bilje i poslužite

PROVANSALSKA SUPA
Potrebno je za četiri osobe: 4 glavice luka, 2 vlašca, 5 paradajza, 2 paprike, 1 kelj, 2 struka celera, 3 plava patlidžana, 2 šake kiselice
Priprema: Iseckajte sve sastojke, pomešajte ih i prelijte sa 3-4 l vode. Ostavite da vri 15 minuta, a zatim kuvajte na tihoj vatri još dva sata. Ako je potrebno, dolivajte vodu

ZAŠTO TREBA ZABORAVITI NA SO
Iz više razloga. Prvo: dvodnevna dijeta bez soli omogućiće vam da izgubite 500 g više nego ako držite istu dijetu sa solju! Drugo: ako unosite previše soli, tečnost se zadržava u organizmu. Tokom ova dva dana potpuno izbacite so iz upotrebe, a posle dijete ograničite njenu upotrebu. To će se blagotvorno odraziti i na vaše zdravlje i na vaš izgled, pošto ćete izbaciti višak vode.

(Žena.rs)