ZDRAVO
BILJE: Cvekla- regeneriše jetru i leči anemiju
Ova biljka reguliše krvni pritisak, smanjuje holesterol i sprečava pojavu raka
Vidi galeriju
Cvekla (Beta vulgaris), u narodu poznata i kao cikla i crvena repa, dvogodišnja je biljka vretenastog korena crvene boje i tamnozelenog lišća. Uzgaja se u baštama i na njivama.
Kako se i kada bere
Cela biljka je jestiva, ali lekovit je samo koren, koji se sakuplja u jesen i ostavlja u umereno toplim prostorijama da ne bi promrzao. Ako se čuva na odgovarajući način, lekovita svojstva zadržaće do sledećeg leta.
Šta leči
Cvekla reguliše krvni pritisak, smanjuje holesterol, održava krvne sudove u dobrom stanju, podstiče rad jetre i regeneriše je; izuzetno je korisna u lečenju slabokrvnosti kod dece i mladih osoba, povoljno deluje i na rad creva i njihovu pokretljivost. Osim toga, potvrđena je njena lekovitost kod demineralizacije kostiju i zuba, delotvorna je protiv arterioskleroze i usporava proces starenja. Cvekla u celini sprečava pojavu raka.
Upozorenje
Nakon dugotrajnog uzimanja cvekle u većim količinama mogu se javiti određeni zdravstveni problemi, kao što su osećaj težine u želucu i poremećaj varenja. Treba znati da prilikom upotrebe cvekle mokraća i stolica dobijaju crvenkastu boju, što je sasvim normalna pojava.
Kako se i kada bere
Cela biljka je jestiva, ali lekovit je samo koren, koji se sakuplja u jesen i ostavlja u umereno toplim prostorijama da ne bi promrzao. Ako se čuva na odgovarajući način, lekovita svojstva zadržaće do sledećeg leta.
Šta leči
Cvekla reguliše krvni pritisak, smanjuje holesterol, održava krvne sudove u dobrom stanju, podstiče rad jetre i regeneriše je; izuzetno je korisna u lečenju slabokrvnosti kod dece i mladih osoba, povoljno deluje i na rad creva i njihovu pokretljivost. Osim toga, potvrđena je njena lekovitost kod demineralizacije kostiju i zuba, delotvorna je protiv arterioskleroze i usporava proces starenja. Cvekla u celini sprečava pojavu raka.
Upozorenje
Nakon dugotrajnog uzimanja cvekle u većim količinama mogu se javiti određeni zdravstveni problemi, kao što su osećaj težine u želucu i poremećaj varenja. Treba znati da prilikom upotrebe cvekle mokraća i stolica dobijaju crvenkastu boju, što je sasvim normalna pojava.
Shutter
Salata za jačanje želuca
Izmešati krupno narendanu cveklu i manju količinu rendanog korena celera. Začiniti s malo soli, jabukovim sirćetom, kašičicom maslinovog ulja i mlevenim kimom. Izmešati s kiselom pavlakom i posuti seckanim peršunovim listom.
Shutter
Prolećna čorba za čišćenje krvi
Oprati dve veze mladih listova cvekle, iseći ih i staviti da se kuvaju 10-15 minuta s vezom peršunovog lista. Naseckati mladi crni i beli luk s perima, koren šargarepe i peršuna i manji celerov koren, i tome dodati četiri-pet sitno narendanih cvekli. Sve preliti velikom kašikom ulja i sokom od limuna, staviti u vodu s kuvanim lišćem i odmah skloniti s vatre.
Shutter
Sok od sveže cvekle
Cvekla je delotvorna i kod najtežih oboljenja, ali kuvanjem gubi svoju lekovitost, pa je najbolje piti sok od presne cvekle. Treba je tanko oljuštiti, sitno narendati, preliti sokom od limuna i medom. Kada malo odstoji, iscediti sok i piti ga celog dana. Kod težih oboljenja popiti dnevno od pola litra do litar soka. Kad se oseti poboljšanje, smanjiti na četvrt litra.
NIMALO SE NISMO UPLAŠILI SILEDŽIJA, NE DAMO IM SRBIJU! Vučić se obratio građanima: Srbiju im nećemo dati nizašta na svetu, jer Srbiju volimo više od svega