Kupus štiti od raka, stabilizuje krvni pritisak i drži šećer pod kontrolom
Ova zeljasta biljka smatra se i hranom za mozak jer je puna vitamina K i takozvanog antocijana, koji pomažu u funkcionisanju nervnog sistema, a pospešuje i koncentraciju. Hranljivi elementi iz kupusa pomažu i kod oštećenja nervnih ćelija, a prema nekim studijama, poboljšavaju odbrambeni odgovor organizma u slučaju Alchajmerove bolesti i demencije.
Kupus pomaže i u rešavanju estetskih problema. Naime, sadrži sumpor, koji je neophodan za keratin - protein bez kojeg nema zdrave kose, noktiju i kože. Takođe, kupus isušuje masnu kožu, sklonu aknama, sprečavajući upalne procese na njoj.
Visok stepen vitamina C i sumpora u kupusu uklanja iz organizma toksine, koji su glavni uzročnici artritisa, kožnih bolesti, reume i kostobolje. Pored toga, aktivne supstance koje sadrži stimulišu aktivnost enzima i zaustavljaju rast kancerogenih tumora, a visoka koncentracija kalijuma pomaže u prohodnosti krvnih sudova, pa se na taj način krvni pritisak održava pod kontrolom.
Neke studije pokazale su da prirodni crveni pigment iz crvenog kupusa snižava količinu šećera u krvi i podstiče proizvodnju insulina.
"DO 31. MARTA GRAĐANI ĆE VIDETI NAJŽEŠĆU BORBU PROTIV KORUPCIJE U POSLEDNJIH 24 GODINE" Vučić: Biće posebni mehanizmi, velike promene u narednih 100 dana