Ova biljka savršen je čistač krvi, sprečava upale i podstiče izbacivanje štetnih materija iz organizma

Kopriva (Urtica dioica), u narodu još poznata i kao velika kopriva, pasja kupina i žara, ima uspravnu stabljiku, koja može da izraste i metar i po. Srcasti listovi i kratke peteljke pokriveni su žaokama, koje se na dodir lome i izlivaju oštar sok na kožu, koji žari. Raste uz puteve, ograde i na zapuštenim mestima kao korov.

Kad i kako se bere

Za lečenje se koriste list, koren i seme. List se bere u proleće, i to mlad i zdrav, suši u tankom sloju u hladu da bi sačuvao zelenu boju. Koren je najbolji ako se izvadi u jesen. Opere se od zemlje i suši na suncu ili u sušari. Seme se uzima isključivo u avgustu.
sitno-iseckana-kopriva.jpg
Foto: Shutterstock

Šta leči

Kopriva je prirodan lek protiv malokrvnosti, opadanja kose, reumatizma i oboljenja zglobova, groznice, čira na želucu, nesanice i nervoze. Savršen je čistač krvi, sprečava upale i podstiče izbacivanje štetnih materija iz organizma.

UPOZORENJE: Kopriva se ne preporučuje ako koristite lekove za srce i za izbacivanje tečnosti iz organizma jer pojačava njihov efekat.


Čaj od listova koprive

Jednu kafenu kašičicu usitnjenog lista koprive preliti sa dva decilitra ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji pet minuta, zatim procediti. Preventivno se čaj od koprive pije samo jednom dnevno, a kod lečenja bolesti od dve-tri šoljice do dva litra dnevno. U periodu posle zime, kod stanja opšteg zamora i iscrpljenosti (prolećni umor), kura čajem od koprive od dve-tri šolje tokom dana vraća energiju.

Čaj za želudac i jetru

Ovaj čaj priprema se od cele biljke. Tri supene kašike usitnjene biljke koprive potopiti u dva litra vode. Ostaviti da stoji 10-12 sati, a zatim poklopljeno kuvati 30 minuta. Kad se ohladi, procediti i piti tri puta dnevno pre jela po jednu šolju. Ovaj lek odvaja sluz iz pluća, čisti creva, jetru i želudac.

Čaj protiv čira na želucu i crevima

Napraviti mešavinu od 10 supenih kašika lišća i korena koprive, jedne kašike pelina, dve kašike bokvice i jedne kašike tucanih smrekovih bobica. Mešavinu preliti jednim litrom crnog vina i ostaviti 12 sati, a nakon toga kuvati poklopljeno 30 minuta sa tri-četiri kašike domaćeg meda. Uzimati po jednu supenu kašiku pre jela.

Losion protiv peruti i opadanja kose

Na tihoj vatri 100 g usitnjene koprive kuvati u pola litra destilovane vode 20 minuta, a zatim dodati 25 grama kamilice i ostaviti da stoji osam sati. Potom procediti i dodati dva decilitra vinskog sirćeta. Losion utrljavati u koren kose svako veče.