SMAZALI BISTE ČOKOLADU ILI MOŽDA KIFLICE? Saznajte šta to znači!
Često se misli da je žudnja za određenom vrstom hrane psihološke prirode i to je istina, ali ne uvek. Ljudsko telo predstavlja savršen mehanizam. Kada oseti manjak određenog sastojka, neophodnog za pravilno funkcionisanje organizma, on će vam sasvim sigurno poslati signal.
Treba samo da naučite da prepoznate šta vam telo poručuje. Nedostatak određenih sastojaka u organizmu izaziva želju za određenom hranom. Saznajte šta vam nedostaje kada vam se jede ova hrana.
HLEB I TESTENINA – Manjak kiseonika
Ako vam telo traži ugljene hidrate, to može biti znak nedostatka kiseonika u organizmu.
Bez obzira što vam organizam vapi za ugljenim hidratima, vi izaberite ribu, meso ili orašaste plodove. Tako ćete najzdravije zadovoljiti potrebe organizma u tom momentu.
ČOKOLADA – Nedostatak magnezijuma
Ljudi koji svakodnevno imaju potrebu za čokoladom i sličnim poslasticama, gotovo uvek pate od nedostatka magnezijuma. Magnezijum je neophodan za mnoge telesne funkcije – od regulacije krvnog pritiska, do rada mišića.
U stresnim situacijama, telo naročito oseća potrebu za ovim hemijskim elementom. Najviše ga ima u orašastim plodovima, semenkama i zelenom lisnatom povrću.
U 100 grama tamne čokolade nalazi se čak 176 mg magnezijuma, što je polovina preporučenog dnevnog unosa. Ako već jedete čokoladu, birajte tamniju i zdraviju.
KAFA – Vašem telu nedostaju so, fosfor, gvožđe ili sumpor
So – iako je češći problem višak soli, manjak soli može prouzrokovati zadržavanje tečnosti u organizmu. Simptomi su – česte glavobolje, umor i razdražljivost, a dugotrajni nedostatak može dovesti do oštećenja srca. Koristite morsku so i jabukovo sirće, ukoliko prepoznate simptome.
Fosfor – Manjak fosfora dovodi do anemije, smanjenog apetita, slabosti u mišićima. Da sprečite ovo, koristite u ishrani cele žitarice, piletinu, govedinu, ribu, jaja i pivski kvasac.
Gvožđe – Opadanje kose, manjak energije i ubrzan rad srca mogu biti posledice nedostatka gvožđa. Hranite se iznutricama, mesom uopšte, blitvom, cveklom i brokolijem. Unosite istovremeno i vitamin C, kako bi organizam lakše apsorbovao gvožđe.
Sumpor – Nedostatak sumpora organizmu primetićete po poremećaju u stvaranju kolagena i keratina, telo postaje manje otporno na upale, a koža se stanjuje. Da biste popravili nivo sumpora u organizmu, unosite zelenu salatu, jaja, žitarice, avokado, luk, maline ili badem.
MASNO – Smajen nivo kalcijuma u organizmu
Svi znamo da je kalcijum od krucijalne važnosti za zdrave kosti i zube, a neophodan je i za normalno funkcionisanje mišića i nervnog sistema.
Mleko, jogurt, sardine, losos i brokoli su odličan izvor kalcijuma. Preporučuju se i orašasti plodovi i semenke lana.
(Moje zdravlje)
PREDSEDNIK VUČIĆ SA PREDSEDNICOM SAVETA ZA DUALNO OBRAZOVANJA ŠVAJCARSKE: Ključna uloga u smanjenju stope nezaposlenosti