Namirnica bogata kalcijumom i laktozom, koja doprinosi razvoju dobrih sojeva bakterija u crevima mališana, obezbeđuje mnoštvo korisnih sastojaka za njegov rast i razvoj

Mleko je jedna od najvažnijih životnih namirnica i ima veliki značaj kako u ishrani mališana, tako i kod odraslih jer obezbeđuje neke od najznačajnijih sastojaka za funkcionisanje organizma.

Nutricionista Ana Vujetić objašnjava da se značaj odgovarajućeg unosa mleka tokom detinjstva ogleda u prevenciji osteopenije i osteoporoze, tj. oboljenja koja se ispoljavaju kao sklonost ka prelomima kuka, pršljenova, ali i drugih segmenata skeleta u poznijim godinama.

- Prednost mleka u odnosu na druge namirnice ogleda se i u prisustvu laktoze - mlečnog šećera, koji podstiče crevnu resorpciju kalcijuma i mikroelemenata poput gvožđa. Takođe, ono favorizuje rast korisnih bakterijskih sojeva u debelom crevu, koji doprinose prevenciji alergijskih manifestacija i drugih poremećaja - ističe Vujetićeva.

Kako kaže, mleko je prva hrana sa kojom se odojče susreće, a ono koje potiče od majke ima apsolutnu prednost.

U slučajevima kada nedostaje majčino mleko, adaptirana formula kravljeg predstavlja jedinu adekvatnu zamenu dok beba ne navrši godinu dana. Nakon toga, u njenu ishranu može se uvesti obično kravlje mleko. Majčino mleko i adaptirane mlečne formule predstavljaju kompletnu hranu, tj. one detetu, koje je rođeno u terminu, tokom prvih četiri do šest meseci života obezbeđuju sve hranljive sastojke - kaže nutricionista i dodaje da u ishrani odojčeta, posle navršenih šest meseci, mleko više nije dovoljno kao izvor hranljivih materija.

mleko-mlecni-proizvodi-bebe-odojcak.jpg
Thinkstock 

Važan ograničen unos
DO 500 ML MLEKA DNEVNO ZA MALIŠANE OD GODINU DANA

Optimalna dnevna količina mleka za dete posle navršene prve godine života iznosi 500 ml, a minimalna 350 kako bi se zadovoljile potrebe organizma za kalcijumom.

Pored majčinog mleka i adaptirane formule, bebama od sedam meseci u ishranu se može uvesti jogurt, kiselo mleko, pavlaka i mladi sir. Sve te namirnice bogate su belančevinama i kalcijumom, koji je izuzetno važan ne samo za razvoj i održanje skeleta i zuba nego i za druge procese u organizmu - objašnjava nutricionista Ana Vujetić.