Zašto ne treba da bacate beli luk kad proklija
Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa
Kupili ste previše belog luka i niste stigli da ga iskoristite pre nego što je proklijao? Ne sekirajte se, to ne znači da se pokvario.
Naučna studija objavljena u stručnom časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazala je da beli luk koji je proklijao pre pet dana ima znatno više antioksidanata od svežeg belog luka.
Možda i nije toliko neobično da proklijali beli luk ne spada u pokvarenu hranu, s obzirom da u poslednje vreme na jelovnicima mnogih restorana i u prodavnicama zdrave hrane možete naći mnogo biljnih namirnica koje su proklijale. To je zbog toga što se u tom periodu biljkama poboljšava nutritivni sastav.
Stručnjaci tvrde da se u periodu klijanja belog luka povećavaju njegova antibakterijska i antivirusna svojstva. Tako se biljka štiti od oštećenja i negativnih spoljnih uticaja. To je loša vest za bakterije i insekte, ali dobra za naše zdravlje.U svakom slučaju, beli luk je na samom vrhu liste najzdravijih namirnica i trebalo bi češće da se nađe na vašoj trpezi.
SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:
Zbog čega je dobro jesti beli luk na prazan stomak
Oprezno sa belim lukom
Zašto bi trebalo češće da jedete crni luk
Crni luk kao lek protiv opadanja kose
Napitak od meda i cimeta topi masti u organizmu
PREDSEDNIK VUČIĆ SA PREDSEDNICOM SAVETA ZA DUALNO OBRAZOVANJA ŠVAJCARSKE: Ključna uloga u smanjenju stope nezaposlenosti