ELIKSIR DUGOVEČNOSTI: Zdrava mešavina šargarepe, jabuke, limuna i đumbira
Ovaj napitak treba piti odmah nakon pripreme.
Sastojci:
4 šargarepe
3 jabuke
sok od polovine jednog limuna
komadić oguljenog đumbira (2 cm)
Priprema:
Sve sastojke ubacite u sokovnik i dobijeni sok popijte.
Naime, šargarepa popravlja vid, delotvorno deluje protiv raka, kožu čini mladom i zdravom; takođe, dobra je za srce, zube i desni, čisti telo i štiti srčanog udara.
Jabuka jača imunitet, potpomaže mršavljenju, stimuliše rad bubrega, jetre i žuči, štiti od bolesti usne duplje, stimuliše probavu, štiti srce i krvne sudove, uklanja stres, umor i nesanicu, štiti od bakterija i virusa, sprečava nekoliko vrsta raka.
Limun čisti jetru i stimuliše njen rad. Prirodni je antiseptik i antioksidans, sprečava grip, prehladu i mnoge vrste infekcija, pomaže kod želučanih tegoba, probave, podstiče stvaranje enzima u jetri, normalizuje rad creva i olakšava njihovo pražnjenje. Takođe sprečava gingivitis i stomatitis, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i povećava nivo dobrog holesterola, alkalizuje organizam, sprečava grčeve i bolove u mišićima, reguliše rad metabolizma, štiti od stresa i depresije, smanjuje rizik od moždanog udara, sprečava nastanak bubrežnih i žučnih kamenaca, štiti od osteoporoze.
Đumbir ublažava želučane tegobe i nadutost, stimuliše sekreciju mukusa, ublažava kašalj i olakšava bol u grlu, olakšava mučninu (posebno morsku bolest, jutarnju mučninu, mučninu izazvanu kretanjem i mučninu usled hemoterapije). Poseduje anti-bakterijska, anti-gljivična i anti-toksična svojstva i zbog toga se koristi kao prevencija gripa i prehlade.
Đumbir je takođe anti-histamin i zbog toga se koristi kod alergija, ima antiupalna svojstva zbog kojih se koristi kod lečenja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno koštanog i vezivnog tkiva. Hemijski sastojci koje sadrži đumbir su korisni u sprečavanju procesa biosinteza prostaglandina, koji je odgovoran za nastanak upale.
Delotvoran je protiv artritisa, sadrži posebne enzime koji su odgovorni za katalizu proteina u hrani, i na takav način pomažu probavi i sprečavaju grčeve. Sprečava nastanak čira, oštećenja sluznice želuca, smanjuje nivo holesterola i sprečava nastanak krvnih ugrušaka; koristi se i za lečenje želučanih bolesti poput dispepsije, kolika i dijareje.
(Atma.hr)
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore