Pogledajte kojom hranom možete spustiti povišen krvni pritisak ili delovati preventivno na pojavu hipertenzije

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa

Ishrana je važan faktor u regulisanju krvnog pritiska i održavanju dobrog zdravlja. Ukoliko imate sklonosti ka povišenom krvnom pritisku, ove namirnice bi trebalo da se nađu na vašem jelovniku.

Bobičasto voće

Antioksidansi iz bobičastog voća (borovnica, malina, jagoda i crne ribizle) smanjuju šansu za razvoj hipertenzije. Naučnici su otkrili da konzumacija jedne porcije borovnica nedeljno smanjuje rizik od povišenog krvnog pritiska za 10%.

Sok od pomorandže

Zahvaljujući sastojku hesperidinu kojim obiluje, svakodnevnom konzumacijom soka od pomorandže možemo da snizimo krvni pritisak.

Beli luk

I naučnici su potvrdili da beli luk snižava krvni pritisak.

Integralne žitarice

Mekinje i druge integralne žitarice mogu da snize visok krvni pritisak, a rafinirane nisu preporučljive.

Proteini iz soje i mleka

Za razliku od rafiniranih ugljenih hidrata, ovi proteini snižavaju visok krvni pritisak. Koristite mleko i mlečne proizvode sa niskim sadržajem masnoće.

Čokolada

I čokoladu bi trebalo uvrstiti u jelovnik za zdravlje srca i krvnih sudova, ali je važno izabrati pravu vrstu. Crna čokolada ima više kakaa, a manje šećera, masti i kalorija, sa više korisnih antioksidanasa.

Maslinovo ulje

Čak i umereno konzumiranje maslinovog ulja, oko 25 ml dnevno (dve kašike), uspešno snižava krvni pritisak.

SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:

Napravite 9 litara domaćeg soka od 4 pomorandže

Zbog čega je dobro jesti beli luk na prazan stomak

Namirnice koje sadrže više gvožđa od govedine

Greške koje pravimo s maslinovim uljem

Domaća čokolada sa kokicama i kikirikijem