Živinu i bobice neophodno je konzumirati dvaput nedeljno, ribu barem jednom u sedam dana, a preporučuje se svakodnevno grickanje malih količina koštunjavog voća

Nutricionisti i neurolozi formirali su dijetu za koju tvrde da može znatno da utiče na jačanje mozga i odbranu od oboljenja poput Alchajmerove bolesti, a pritom svako može da je veoma lako primenjuje.

Reč je o specifičnom režimu ishrane koji podrazumeva redovnu konzumaciju dosta integralnih žitarica, različitih vrsta salata, povrća, ali i veoma malo vina. Prema rečima stručnjaka, ta „hrana zdrava za mozak“, kako su je oni nazvali, smanjuje rizik od nastanka Alchajmera za čak 53 odsto, a kod onih osoba koje se povremeno pridržavaju takvog načina ishrane 35 odsto.

Istraživači takođe ističu da namirnice koje su se dobro pokazale za održavanje dobrog stanja nervnog sistema doprinose i boljem sveukupnom stanju organizma.

Ona obuhvata ukupno 15 komponenti: zeleno lisnato povrće, druge vrste povrća, orahe, ribizle, pasulj, integralne žitarice, ribu, živinsko meso, maslinovo ulje i vino. Pored toga, ona podrazumeva najmanje tri porcije integralnih žitarica dnevno, salatu i jednu porciju povrća, uz čašu vina. Živinu i bobice neophodno je konzumirati dvaput nedeljno, ribu barem jednom u sedam dana, a preporučuje se svakodnevno grickanje malih količina oraha.

Hrana koja se nikako ne preporučuje

- crveno meso
- puter i margarin
- sir
- kolači i drugi slatkiši
- pržena ili brza hrana