Ovo povrće, koje među prvima najavljuje proleće, prava je vitaminska bomba, pa ga zato jedite što više dok traje sezona

Kada ovih dana budete pravili salatu, neka se u njoj obavezno nađu rotkvice jer su izuzetno zdrave.

Najbolje ih je jesti sveže, a ako vam je njihov ukus prejak, isecite ih, posolite i prelijte s malo ulja. Kada ih kupujete, obratite pažnju da budu čvrste i crvene - to je siguran znak da su tek ubrane, a ako su mekane, velika je verovatnoća da su šupljikave i gorke.

Posle kupovine obavezno im odsecite zeleno lišće jer, ukoliko ga ostavite, izazvaće stvaranje vlage, koja uništava hranljive sastojke. Rotkvice čuvajte u frižideru najviše pet do sedam dana.

Borci protiv raka

Indijski naučnici otkrili su da rotkvica izazva apoptozu - što znači da ubija ćelije raka. S obzirom na količinu vlakana koje sadrži, ovo povrće je posebno efikasno u borbi protiv raka debelog creva.

Olakšavaju disanje

Imate li hronične probleme s bronhijama, sinusima ili astmom, rotkvice mogu delovati kao prirodni inhalator.

Jačaju srce

Vlakna, vitamini i minerali iz rotkvice poboljšaće zdravlje kardiovaskularnog sistema jer snižavaju holesterol, sprečavaju dijabetes, regulišu krvni pritisak i nivo šećera u krvi.
rotkvice.jpg
Shutter 


Podstiču varenje

Rotkvica stimuliše proizvodnju žuči, što je veoma važno za zdravlje jetre. Sadrži materije koje regulišu proizvodnju bilirubina, pa je odlična namirnica i u borbi protiv žutice. Vlakna iz rotkvice regulišu probavu. S obzirom na to da nećete patiti od zatvora, pomoću njih ćete očistiti organizam od otrova.

Dobre za mršavljenje

Ovo povrće sadrži visok procenat vode i vlakana, a skoro nimalo kalorija, pa je idealno za one koji žele da skinu koji kilogram viška. Bez obzira na to jedete li je sirovu ili kuvanu, u organizam ćete, i pored dijete, uneti ogromnu količinu hranljivih materija.