Zbog pogrešnog načina čuvanja namirnice se leti lako kvare, pa su crevne infekcije veoma česte

Leto donosi gomilu ukusnih plodova koji su veoma zdravi i ukusni, ali ako ih ne čuvamo na pravi način, lako mogu da se pokvare i da nam nakon konzumiranja prouzrokuju velike zdravstvene probleme. Da se to ne bi desilo, treba voditi računa da se namirnice pravilno čuvaju.
- Crveno meso, perad i plodovi mora u frižideru moraju stajati odvojeno od ostatka namirnica, kao i jaja. Svaka sumnjiva mrlja ili čudan miris razlog su za bacanje.
- Jaja se lako kvare na vrućinama i zato moraju biti u frižideru, a pre upotrebe treba ih razbiti u posebnoj posudi i pomirisati. Ako vam je miris imalo sumnjiv, bacite ga bez razmišljanja i uzmite drugo.
- Lisnato i zeljasto povrće nakon kupovine u frižider treba staviti neoprano jer vlaga ne pogoduje razvoju bakterija. Dobro ga operite pre kuvanja ili konzumiranja pod mlazom vode (nikako u činiji jer će to zadržati bakterije na njemu).
- Mlečni proizvodi se takođe sve vreme moraju držati u frižideru, naročito nepasterizovani proizvodi poput svežeg sira, kajmaka i mleka kupljenih na pijaci. Pre upotrebe obavezno treba dobro pregledati da se na njima nije uhvatila plesan.
hrana-cuvanje-frizider.jpg
Profimedia 

Obratite pažnju
KUHINJSKE KRPE NAJVEĆI IZVOR ZARAZE

Leti obavezno koristite dve daske za sečenje - jednu za meso, drugu za povrće, a namirnice uvek perite odvojeno. Nakon upotrebe daske temeljno operite.

Kuhinjski sunđer menjajte jednom nedeljno ili ga operite u mašini za pranje posuđa. Kuhinjske krpe treba menjati još češće jer su najveći izvor zaraze u kuhinji.