Kako izbeći trovanje na vrućinama
Pazite kako čuvate hranu
Zbog pogrešnog načina čuvanja namirnice se leti lako kvare, pa su crevne infekcije veoma česte
Leto donosi gomilu ukusnih plodova koji su veoma zdravi i ukusni, ali ako ih ne čuvamo na pravi način, lako mogu da se pokvare i da nam nakon konzumiranja prouzrokuju velike zdravstvene probleme. Da se to ne bi desilo, treba voditi računa da se namirnice pravilno čuvaju.
- Crveno meso, perad i plodovi mora u frižideru moraju stajati odvojeno od ostatka namirnica, kao i jaja. Svaka sumnjiva mrlja ili čudan miris razlog su za bacanje.
- Jaja se lako kvare na vrućinama i zato moraju biti u frižideru, a pre upotrebe treba ih razbiti u posebnoj posudi i pomirisati. Ako vam je miris imalo sumnjiv, bacite ga bez razmišljanja i uzmite drugo.
- Lisnato i zeljasto povrće nakon kupovine u frižider treba staviti neoprano jer vlaga ne pogoduje razvoju bakterija. Dobro ga operite pre kuvanja ili konzumiranja pod mlazom vode (nikako u činiji jer će to zadržati bakterije na njemu).
- Mlečni proizvodi se takođe sve vreme moraju držati u frižideru, naročito nepasterizovani proizvodi poput svežeg sira, kajmaka i mleka kupljenih na pijaci. Pre upotrebe obavezno treba dobro pregledati da se na njima nije uhvatila plesan.
- Crveno meso, perad i plodovi mora u frižideru moraju stajati odvojeno od ostatka namirnica, kao i jaja. Svaka sumnjiva mrlja ili čudan miris razlog su za bacanje.
- Jaja se lako kvare na vrućinama i zato moraju biti u frižideru, a pre upotrebe treba ih razbiti u posebnoj posudi i pomirisati. Ako vam je miris imalo sumnjiv, bacite ga bez razmišljanja i uzmite drugo.
- Lisnato i zeljasto povrće nakon kupovine u frižider treba staviti neoprano jer vlaga ne pogoduje razvoju bakterija. Dobro ga operite pre kuvanja ili konzumiranja pod mlazom vode (nikako u činiji jer će to zadržati bakterije na njemu).
- Mlečni proizvodi se takođe sve vreme moraju držati u frižideru, naročito nepasterizovani proizvodi poput svežeg sira, kajmaka i mleka kupljenih na pijaci. Pre upotrebe obavezno treba dobro pregledati da se na njima nije uhvatila plesan.
Profimedia
Obratite pažnju
KUHINJSKE KRPE NAJVEĆI IZVOR ZARAZE
Leti obavezno koristite dve daske za sečenje - jednu za meso, drugu za povrće, a namirnice uvek perite odvojeno. Nakon upotrebe daske temeljno operite.
Kuhinjski sunđer menjajte jednom nedeljno ili ga operite u mašini za pranje posuđa. Kuhinjske krpe treba menjati još češće jer su najveći izvor zaraze u kuhinji.
U TRENUCIMA KADA SE SUOČAVAMO SA NAJVEĆIM IZAZOVIMA, NAŠ ZADATAK JESTE DA NE DOZVOLIMO DA SRBIJA STANE Vučić: Daćemo sve od sebe da Srbija nastavi da ide napred