Lubenica je hladna ukusnija, a nehlađena zdravija
Jedan od razloga zašto volimo toplije mesece, između ostalog, jeste i velika ponuda svežeg voća i povrća, a lubenice su idealne za rashlađivanje na velikim vrućinama.
S obzirom na veliki postotak vode, koja je veoma dobra za hidrataciju tela tokom visokih temperatura, ali i za rad bubrega, vitamina A i C i minerala kao što su kalijum i magnezijum, ovo povrće (da, dobro ste pročitali, lubenica je povrće) slobodno možete jesti u što većim količinama, a poznato je da ona izaziva sitost, zbog čega je odlična i ako držite dijetu.
A da li ste znali da su mnogo zdravije one koje su sobne temperature od onih koje ste ohladili u frižideru? Stručnjaci kažu da lubenica koja je bila na sobnoj temperaturi sadrži mnogo više likopena, a likopen je snažan antioksidans koji ima pozitivno dejstvo na celokupno zdravlje.
To nikako ne znači da lubenicu treba da jedete toplu, ali umesto da je hladite u frižideru, bolje je stavite u neku veliku posudu napunjenu hladnom (nikako ledenom) vodom da odstoji sat-dva.
SUTRA U 13.30: Predsednik Vučić sa predsednicom Državnog zbora Slovenije Klakočar Zupančič