Da bi vaše dete imalo lepe i zdrave zube i kada odraste, na vreme ga odvedite kod specijaliste ortodonta i iskorenite loše navike

Osmeh krasi lice, ali samo kada ga čine lepi i zdravi zubi. Međutim, mnogi nemaju sreću da im zubi budu dve niske bisera. Oni su često iskošeni, naležu jedni na druge ili za njih jednostavno nema dovoljno mesta u vilici. Koje su najčešće nepravilnosti zuba, zašto se javljaju i kako se ispravljaju, objašnjava dr Ðorđe Stanojević, specijalista ortopedije vilica iz DZ „Milivoje Stojković” u Grockoj.

– Naši najmlađi pacijenti su novorođenčad sa urođenim rascepom nepca, čije je lečenje kompleksno, dugotrajno i zahteva timski rad ortodonta, hirurga i logopeda. U ostalim slučajevima treća godina je vreme da roditelji prvi put odvedu dete ortodontu. U tom uzrastu ono bi trebalo da ima dvadeset formiranih i izniklih mlečnih zuba i već tada je moguće utvrditi određene nepravilnosti. Često se dešava da je dete imalo lepo poređane i spojene mlečne zube, a da su stalni zubi nepravilno izrasli. Razlog je to što prednji mlečni zubi verovatno nisu imali potreban razmak da bi se stalni zubi pravilno postavili – kaže dr Stanojević.

Ne dajte mu da sisa palac

Kod trogodišnjaka takođe treba obratiti pažnju na to da li ima neku lošu naviku, jer je pored genetske predodređenosti to čest uzrok ortodontskih nepravilnosti.

– Jedna od najčešćih loših navika je sisanje palca, koje bi trebalo da spontano prestane do druge godine. Međutim, ako se nastavi do pete godine, može prouzrokovati ili pogoršati već postojeću ortodontsku nepravilnost – ističe naš sagovornik.

Manjak mesta i višak zuba

U praksi, najveći broj dece dolazi kod ortodonta u vreme polaska u školu, kada se na sistematskom pregledu uoče nepravilnosti, pa školski zubar uputi dete kod specijaliste.

– Ortodontske nepravilnosti mogu se odnositi samo na pojedine zube i tada se najčešće radi o rotiranim zubima, kao i o povećanom ili smanjenom broju zuba. Drugu grupu predstavljaju nepravilnosti zubnih nizova, to jest uske ili široke vilice ili nedostatak ili višak mesta za smeštaj zuba. Treću grupu čini nepravilan zagriz, to jest nepravilan položaj donje i gornje vilice i zuba u njima. Najteži ortodontski problem ovog tipa jeste progenija ili preterana isturenost donje vilice uz otvoren zagriz, pa se u njegovo rešavanje mora uključiti i hirurg – navodi dr Stanojević.
deca-zubi-krivi-zubi-proteze-ortodonski-aparti.jpg
Shutterstock 


Fiksne i noćne protezice

Terapija svih nepravilnosti započinje uzimanjem otiska, analizom i merenjem dobijenih modela, kao i korišćenjem rendgenskog snimka. Na osnovu toga se određuje koji je ortodontski aparat potreban za terapiju.

– Kod mlađih pacijenata terapiju najčešće započinjemo protezama koje se skidaju, tj. nose se noću i određen broj sati u toku dana, što je veoma važno da bi terapija imala efekta, a sve to u zavisnosti od vrste proteze i nepravilnosti koju hoćemo da ispravimo. Pošto su u pitanju deca školskog uzrasta, bitno je motivisati ih na pravi način. Takođe, kod određenih nepravilnosti važno je terapiju započeti u određenom periodu kada ona daje najbolji efekat, pa zbog toga treba obaviti prvi pregled na vreme – savetuje dr Stanojević

Za razliku od proteza koje se skidaju, postoje i fiksni ortodontski aparati koji se sve vreme nalaze u ustima. Za njihovu primenu najčešće su potrebni stalni zubi.

– Fiksni aparati se ne nose manje od godinu dana, zavisno od vrste problema. Ponekad prethodno treba izvaditi neke stalne zdrave zube – u slučaju da nema dovoljno mesta u vilici. Zahvaljujući ovoj terapiji, zubi se veoma brzo poređaju u niz, ali je potreban određen period da se postignuti rezultat stabilizuje, jer zubi teže da se vrate u pređašnji položaj. Zato je nakon uklanjanja fiksne proteze potrebno nositi retencione folije. Koji god aparat da je u pitanju, pacijenti moraju da dolaze na mesečnu kontrolu i da pojačaju brigu o higijeni usta i zuba – ističe dr Ðorđe Stanojević.

Za korekciju nikad nije kasno

Da biste stekli savršen osmeh, nikad ne može biti kasno, jer za nošenje fiksne proteze ne postoji starosno ograničenje. U poslednje vreme sve je više pacijenata između 25 i 45 godina koji žele da isprave zube. Za razliku od dece, oni nemaju problem motivisanosti. Iako se u pubertetu nepravilnosti mnogo brže i lakše ispravljaju zbog naglog rasta, one se mogu korigovati i kasnije, samo će taj proces biti sporiji pa će i duže trajati.

Mleko pre spavanja Pravi debeljuce

Mališani koji piju mleko pre spavanja pod većim su rizikom da postanu gojazni kada porastu, rezultat je studije objavljene u časopisu „Pediatrics”. Nučnici su utvrdili da dvogodišnjaci koji jedu čvrstu hranu, a uspavljuju se uz flašicu mleka, unose dodatnih 150 kalorija, što je 12 odsto dnevnih potreba deteta tog uzrasta. Zbog toga ona imaju 30 odsto više šansi da steknu višak kilograma dok ne napune 5,5 godina. Istraživanje je obuhvatilo 7.000 mališana. Više od petine onih koji su pili mleko pre spavanja, do pete godine već je bilo gojazno, u poređenju sa 16 odsto buca koji pre spavanja nisu dobijali svoju flašicu.

Infekcija povećava rizik od autizma

Žene koje u trudnoći obole od neke bakterijske infekcije, pod većim su rizikom da će roditi bebu s nekom vrstom autističnog poremećaja, pokazuje studija američkog „Kaiser permanente centre”. Istraživači su analizirali više od 400 dece sa autizmom i oko 2.000 zdrave dece. Otkriveno je da bakterijska zapaljenja poput infekcije urinarnog trakta povećavaju rizik od autizma za čak 58 odsto, a infekcija u drugom tromesečju trudnoće može da utrostruči rizik. Uzrok nije do kraja razjašnjen, ali se smatra da je reč o odgovoru imunog sistema koji utiče na razvoj neurološkog sistema. Poslednjih godina broj autistične dece, posebno dečaka, raste: na 1.000 njih u proseku oboli 3,8.

deca-zubi-krivi-zubi-proteze-ortodonski-aparti.jpg
Shutterstock 

Tekst: Vanja Ostojić