Većina vode koju pijemo sadruži u sebi prirodne hemijske komponente, koje se promene kada voda prvi put proključa

Mnogi od nas misle da nam se ništa neće dogoditi ako vodu koju smo već jednom prokuvali u ketleru (grejaču za vodu), ali stručnjaci upozoravaju na zdravstvene rizike kojima smo izloženi.

Većina vode koju pijemo sadruži u sebi prirodne hemijske komponente, koje se promene kada voda prvi put proključa.

To je dobra stvar jer ubija sve bakterije i mikrobe koji se nalaze u vodi.

Međutim, ako se ista voda još jednom zagreje, razloženi gasovi i minerali koji su ostali u vodi, postaju još zagađeniji i otrovniji.

Džuli Herison, koja ima svoj Jutjub kanal posvećen zdravlju, rekla je: "Hemikalije se u vodi koncentrišu, kao što su nitrat, arsen i fluorid. Svaki put kada ponovo zagrejete vodu, one postanu koncentrovanije, a to zaista ne želite u svom telu", rekla je.

ketler-voda-kuvalo-kafa.jpg
Profimedia 

Nitrati postaju nitrosamini i postaju kancerogeni. Ove hemikalije mogu da prouzrokuju bolest kao što je leukemija, i Non-Hodžkin limfom, kao i različite vrste raka.

U međuvremenu, arsen se akumulira što može dovesti do raka, bolesti srca, steriliteta i neuroloških problema.

Minerali su dobir za nas u malim dozama, kao u kalcijumu koji ima u soli, ali kada se opet prokuvaju, mogu biti veoma štetni i da dovedu do kamena u bubregu.

Harison takođe preporučuje da se koristi filtrirana voda, kao i da nikako ne koristimo vodu koja stoji dugo vremena u plastičnoj flaši.

(Sun)