Zahvaljujući svojim antioksidativnim učincima, začini poput čili papričica, belog luka i đumbira dokazano deluju kao prevencija, ali i pomoć kod terapije obolelih od raka.

1. Đumbir je stari narodni lek koji tradicionalno koriste stanovnici severozapadne Europe, a sve češće i kod nas. Njime se leče brojni zdravstveni problemi, od prehlade do zatvora, a može se koristiti sušeni ili sveži. Studije pokazuju da đumbir deluje protivupalno, pa je odlična prevencija protiv raka pluća i onoga probavnog sastava, a često se koristi nakon hemoterapije jer smanjuje mučninu, dok u kombinaciji s medom podiže imunitet.

2. Čili papričice, feferoni spadaju u rod ljutih papričica bogatih kapsaicinom. On deluje protivupalno, podstiče rad probave i sprečava nastanak polipa na sluznici creva. Osim toga, studije pokazuju da ljudi koji redovno koriste čili u prehrani ređe oboljevaju od raka prostate. Kako su papričice bogate vitaminima A i C, one jačaju imunitet i sprečavaju rast stanica raka.

3. Beli luk se još naziva i prirodnim antibiotikom, a od davnina se koristi za lečenje i prevenciju različitih zdravstvenih tegoba. Studije potvrđuju da ljudi koji redovno jedu beli luk imaju manji rizik od nastanka kancerogenih procesa u telu, a on je posebno koristan u prevenciji raka pluća i dojke.

napitak-beli-luk-metabolizam.jpg
Foto: Shutterstock

4. Ruzmarin je tradicionalni mediteranski začin i odličan izvor antioksidanasa. Najčešće se dodaje u supu a služi se i uz mesna jela. Odličan je saveznik u detoksikaciji organizma, a može se koristiti i kao čaj. Stimulira jetru na bolji rad, a ona zatim izbacuje toksine iz tela, pa je prevencija u nastanku raka jetre, bubrega i gušterače. Kako stimulira i apetit, ruzmarin pomaže u vraćanju telesne snage kod teških tretmana lečenja raka.

5. Kurkuma je prirodni antiseptik koji dolazi iz zemalja Dalekog istoka, a vekovima se koristi kao pomoć u previjanju rana i dezinfekciji, kao i u lečenju reume. Novije studije pokazuju da kurkuma usporava razvoj multiple skleroze, a deluje i kao odlična prevencija kod raka prostate, karcinoma dojke, melanoma i leukemije. Kako pomaže u čišćenju krvi od toksina, ona može ometati delovanje lekova, pa se savetuje da se koristiti nakon hemoterapije, ali ne i za vreme lečenja ovim sredstvom.

6. Čaj od mente vekovima se koristio za ublažavanje grčeva, probavnih tegoba i proliva, a sada se zna da pomaže i u lečenju sindroma iritabilnih creva i sprečava nastanak raka probavnog trakta. Menta smiruje i gastritis i osnažuje sluznicu želuca, zbog čega on postaje otporniji na nastanak čireva. Nakon terapije zračenjem, čaj od mente koristi se kako bi se ubrzao oporavak organizma, posebno nakon zračenja grla i disajnih puteva.

7. Kamilica koja se najčešće koristi u čajevima najpoznatija je po svom umirujućem delovanju, pa se koristi kao pomoć za uspavljivanje i ublažavanje grčeva. Redovno ispijanje čaja od kamilice uravnotežuje pH vrednost u organizmu, pa smanjuje rizik od nastanka svih oblika raka, a vrlo je korisna i za tretiranje rana u ustima nakon karcinoma jezika i grla.

caj-kamilica.jpg
Foto: Shutter