Pomoradže svi volimo jer znamo da bilduju imuni sistem, miliju naše čulo ukusa, a veruje se i da pročišćavaju ceo organizam.

Još mnogo je razloga zbog kojih dan volimo da počnemo upravo sokom od sveže ceđene pomorandže. Ta radnja je postala praktično rutina ljudima širom sveta. Međutim, Đorđe Pejić, nutricionista, savetuje nas da promenimo tu naviku.

"Pomorandža u sirovom obliku ima glikemijski indeks 45, što je idealno, a kad se iscedi, ta vrednost skače na 54. Glikemijski indeks predstavlja brzinu kojom raste nivo šećera u krvi posle uzimanja određene hrane. E zato pomorandžu ujutru treba jesti u kriškama, a ne ceđenu", objašnjava sagovornik.

Što su šećeri u namirnicama prostiji (glukoza, saharoza), nastavlja Đorđe, to brže raste nivo šećera u krvi.

"Nisu kalorije najvažnije. Mnoge namirnice koje imaju nisku kalorijsku vrednost imaju visok glikemijski indeks, pa, iako mnogi misle da ne goje, one stvaraju masnoće".

pomorandza-sok-od-pomorandze.jpg
Foto: Shutterstock

Žena blic