PIJETE CEĐENU POMORANDŽU UJUTRU? Odmah prestanite s tim!
Još mnogo je razloga zbog kojih dan volimo da počnemo upravo sokom od sveže ceđene pomorandže. Ta radnja je postala praktično rutina ljudima širom sveta. Međutim, Đorđe Pejić, nutricionista, savetuje nas da promenimo tu naviku.
"Pomorandža u sirovom obliku ima glikemijski indeks 45, što je idealno, a kad se iscedi, ta vrednost skače na 54. Glikemijski indeks predstavlja brzinu kojom raste nivo šećera u krvi posle uzimanja određene hrane. E zato pomorandžu ujutru treba jesti u kriškama, a ne ceđenu", objašnjava sagovornik.
Što su šećeri u namirnicama prostiji (glukoza, saharoza), nastavlja Đorđe, to brže raste nivo šećera u krvi.
"Nisu kalorije najvažnije. Mnoge namirnice koje imaju nisku kalorijsku vrednost imaju visok glikemijski indeks, pa, iako mnogi misle da ne goje, one stvaraju masnoće".
Žena blic
VUČIĆ ODRŽAO SASTANAK SA VOJNIM VRHOM I ŠEFOVIMA SLUŽBI: Srbija mora biti sposobna da zaštiti svoj narod od svakog agresora! (FOTO)