Maslačak je biljka koja je vrlo rasprostranjena na našim prostorima. Predstavlja pravu riznicu vitamina i minerala.

Cveta u proleće, kada je našem organizmu najpotrebnija vitaminska bomba.Malačak je pun kalijuma, eteričnih ulja, inulina i raznih drugih supstanci neophodnih organizmu za funkcionisanje.

Listovi ove dragocene biljke sadrže 16–18 odsto vitamina C i oko tri odsto gvožđa, mnogo više nego spanać.
Svi delovi maslačka su lekoviti – i cvetovi i listovi i koren. Listovi i koren se suše na hladnom i prozračnom mestu ili u rerni na temperaturi od 40 stepeni Celzijusa.

ZA ŠTA SE KORISTI

Redovno konzumiranje maslačka, osim što pospešuje rad bubrega, jetre i želuca, leči čireve, ekceme i kožne bolesti. Pospešuje znojenje i mokrenje, što dovodi do izbacivanja štetnih materija iz organizma.

Pored toga, konumiranje maslačka obavezno, u svim oblicima, preporučuje se pušačima ili bivšim pušačima, jer nijedna biljka ne čisti tako dobro krv, krvne sudove, sluzokožu disajnih organa i pluća.

Maslačak se koristi i za lečenje kožnih bolesti, alergija, čireva i malokrvnosti, snižavanje nivoa holesterola u krvi i regulaciju menstrualnog ciklusa.Od cvetova maslačka pravi se sok, sirup, čaj i salata.

maslacak.jpg
Shutterstock 

SOK

Najlekovitiji i najdelotvorniji je sveže isceđen sok od maslačka, koji se preporučuje za ublažavanje stomačnih tegoba i lečenje hemoroida.Sameljite listove i koren tek ubranog maslačka i iscedite sok. U čašu mleka sipajte dve kašičice soka, zasladite medom i pijte dvadeset dana, ujutro na prazan želudac.

SIRUP

Sirup od maslačka pravi se brzo i lako, i koristi se za jačanje organizma, čišćenje krvnih sudova i regulaciju varenja. U dva litra vode prokuvajte dve šoljice cvetova maslačka, procedite, dodajte kilogram meda i sok od dva limuna, pa kuvajte na tihoj vatri, neprestano mešajući, dok ne dobijete sirup. Sipajte ga u flašu i zatvorite. Uzimajte po jednu kašiku dva do tri puta u toku dana.

sirup-maslacak.jpg
Profimedia 

ČAJ

Čaj od maslačka ublažava bolove pri mokrenju i ubrzava izbacivanje viška vode iz organizma.Pomešajte kašičicu osušenih listova maslačka, kašičicu cvetova i kašičicu sitno seckanog korena maslačka, stavite u posudu, prelijte šoljom ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji. Posle 20 minuta procedite čaj i zasladite ga kašičicom meda. Dnevno pijte dve do tri šoljice čaja.

caj-maslacak.jpg
Profimedia 

SALATA

Listove maslačka dobro operite i ocedite. Maslinovo ulje pomešajte s jabukovim sirćetom i belim lukom. Dodajte so i biber. Sve dobro izmešajte i neka odstoji pola sata.

maslacak-salata.jpg
Profimedia