Pre neki dan ste kupili kesu prženog kikirikija, osećajući kako vam ide voda na usta dok razmišljate o slanom blaženstvu, a kad ste stigli kući shvatili ste da ste slučajno kupili neslanu verziju?

Postoji samo par stvari manje ukusnih od neslanog kikirikija. Najverovatniji razlog zašto vam se to dogodilo je uporna kampanja medicinskih stručnjaka o tome kako so nije dobra i kako ona povećava krvni pritisak i šta sve ne, ako ne pazimo na unos ove namirnice.

Ali da li je to istina? Nova studija objavljena u Američkom žurnalu kardiologije, sprovedena je od strane Džejmsa O Kifa i Džejmsa DiNikolantonija, koji su otkrili da je šećer, a ne so, pravi neprijatelj srca.

O Kif je izjavio da je „najgori demon u našoj ishrani koji nas čini bolesnim, debelim, depresivnim i nezdravim u stvari šećer. On je obrazložio izjavu činjenicom da nas šećer čini gladnima sve vreme i teži da poveća našu želju za slatkišima.

"Ako bih mogao da navedem jedan prost savet zahvaljujući kojem bi ljudi radikalno poboljšali svoje zdravlje, to bi bio taj da se ne jede ništa sa dodatkom šećera“.

Zašećerena jela i pića bi trebalo da se prodaju zajedno s upozorenjem o njihovoj štetnosti, kao ona na kutiji cigareta, kaže vodeći holandski zdravstveni stručnjak Paul van der Velpen.

himalajska-so.jpg
Foto: Profimedia

On i mnogi naučnici kažu da je šećer najopasnija droga današnjice, prvenstveno jer je lako dostupan, uzima se u velikoj meri, a ljudi uopšte nisu svesni njegovog zastrašujućeg uticaja.

"Iako se upozorenja o štetnosti šećera čine preterana, šećer kao droga uništava više ljudi nego druge supstance zajedno", ističe Velpen.

On navodi razna istraživanja koja potvrđuju štetnost šećera kao izazivača dijabetesa, srčanog udara, gojaznosti, i karcinoma. Takođe, studije potvrđuju da šećer, poput svake druge droge, otupljuje ukus i povećava želju za još većim količinama.

Dakle, kako to da je so optužena kao zločinac?

Davne 2001. godine, Nacionalni istitiuti za zdravlje su objavili često citirano istraživanje nazvano DEŠ (DASH)-natrijum istraživanje, u kojem je otkriveno da su učesnici koji su konzumirali manje natrijuma nego kontrolna grupa imali niži pritisak. To istraživanje je stavilo so na vrh liste za odstrel, ali ispostavilo se da druga istraživanja nisu uspela da proizvedu jednak rezultat.

Neki stručnjaci danas predlažu da je uskraćivanje soli zapravo loše za naše zdravlje. Oni kažu da je našem organizmu potreban natrijum, jer ako ga nema, bubreg luči enzim po imenu renin koji može da dovede do hipertenzije.

Neka istraživanja su pokazala da niski nivoi natrijuma zapravo mogu povećati rizik od srčanog udara.
Na kraju, izgleda fer pomenuti da je „jedite manje soli“ argument kontroverzan i da je veza između soli i srčanih bolesti slabija nego što zvaničnici američkog javnog zdravlja veruju. Osim ako nemamo neku specijalnu osetljivost, ne bismo trebali da se odreknemo slanog kikirikija.

himalajska-so.jpg
Foto: Profimedia

(Webtribune)