Svi imamo trenutke u danu kada nam padne energija i kada posežemo za raznim proizvodima u nadi da će nas razbuditi i dati nam injekciju energije.

Međutim, pokazalo se da je većina namirnica za kojima ljudi posežu kako bi si podigli energiju pogrešna i izazivaju kontraefekt, ostavljajući naše telo s još manje energije nego ranije.

Najbolje je, tvrde nutricionisti, pojesti jabuku ili šaku orašastog voća. Ovo je pet namirnica koje najčešće jedemo u nadi da ćemo vratiti energiju, a koje su potpuno pogrešne:

1. Kafa
Kofein je prvi na listi pića za kojima posežemo kada nam padne energija. Međutim, to je pogrešno. Nutricionistica Zoe Bingli – Pulin objašnjava zašto kafa nije najbolji izbor:

"Ne samo da je kafa diuretik, ona zaustavlja apsorpciju tečnosti i izlučuje gvožđe iz organizma. Iako će kofein kratkoročno povećati vašu energiju, to će se brzo smanjiti i za sat vremena bićete još umorniji nego pre kafe".

kofein-kafa.jpg
Foto: Shutter

2. Energetska pića
Isto kao i sva gazirana pića, energetska pića loš za podizanje energije. Sadrže mnogo kofeina kao i velike količine šećera. I dok će neki pomisliti da su dijetna bezalkoholna pića bolji izbor.

"Vaša jetra će se aktivirati kako bi aposrbovala sve negativne sastojke i brzo ćete se osećati umornijima”, objašnjava nutricionista.

3. Beli hleb
Namirnice s visokim glikemijskim indeksom poput belog hleba ili bele testenine uzrokuju nagli porast šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada.

hleb-israna-beli-hleb-kriska-hleba.jpg
Foto: Shutter

4. Brza hrana
Iako često kada smo umorni i neispavani žudimo za nezdravim namirnicama poput brze hrane, to nije baš pametno. Osim što ćemo konzumacijom takve hrane biti još umorniji, nagomilavamo kalorije koje se talože u telu pa se debljamo. Umesto toga nutricionista preporučuje jabuku ili orašaste plodove.

burgeri-hrana-brza-hrana-fast-food.jpg
Foto: Profimedia

5. Slatkiši
Ni slatkiši nisu dobar izbor jer deluju samo kratkoročno. Kada pojedemo nešto slatko, osetimo nalet energije, ali naučnici objašnjavaju da je taj osećaj lažan. Šećer koji unosimo u hrani daje telu glukozu, a glukoza ometa neurone u proizvodnji oreksina. Posledica je ta što ubrzo nakon jela nastane nedostatak oreksina i to nas čini umornima i pospanima.

cokolada.jpg
Foto: Shutter

telegram.hr