Mnogi ljudi vole ribu, ali je nerado jedu, i to najčešće zbog iritantnih koščica za koje se ponekad čini da ih je nemoguće izvaditi.

Mnogi se čak ni ne usuđuiju da jedu ribu zbog straha da ne progutaju kost što je svakako neprijatno iskustvo. Ali bez brige, jer i tu ima leka. Ribu za početak ne treba jesti hlapljivo, već polako, poželjno je gustirati, najbolje uz čašu dobrog vina.
crno-vino.jpg
Foto: Profimedija

Treba očistiti svaki zalogaj i od najmanje koščice. Ipak, ukoliko se i dogodi da vam kost od ribe zastane u grlu, progutajte koricu hleba. Ona će, skoro sigurno kost “poneti” u želudac, gde će je želudačni sokovi brzo rastvoriti.

hleb-brasno.jpg
Foto: Profimedia

Ali ipak desi se i da se kost dobrano zaglavi da čak ni hleb ne pomaže. U tom ekstremnom slučaju pokušajte sa limunom. Izrežite kriške i polako sisajte sok koji će prolazeći kroz grlo rastvoriti kost.
limun-vitamin-c.jpg
Foto: Profimedia

(gastro.hr/EPK)