Glog čuva srce, čisti žile od kolesterola i smiruje živce. U vodećim zemljama sveta sa razvijenom biomedicinom, glog zauzima vrlo značajno mesto, dok je u kineskoj medicini jedna od prvih pet biljaka.

Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu. Znatna je količina aluminijuma, kalijuma, natrijuma, kalcijuma i fosforne kiseline. Bogat je vitaminom C i provitaminom A, vitaminima K i E, limunskom i vinskom kiselinom.

Sastojci:

-2 šolje bobica gloga

-1/2 šolje osušenog šipka

-4 šolje vode

-kašičicu cimeta

-1/2 kašičice kardamona

-2 šačice šećera ili meda

-šoljicu ruma sok od jednog limuna

caj-rum.jpg
Profimedia 

Priprema:

Glog, šipak, cimet i kardamon stavi u vodu i pusti da proključa. Kuvajte na laganoj vatri sat vremena pa ostavite da odstoji dva sata. Procedite kroz gazu, dodaj šećer i limun. pije se po jedna kašičica 4 do 5 puta na dan, barem tri meseca.

(kucnilekar)