Nebalansirana ishrana tokom zime ostavlja trag na svakom telu. Svi smo siti bogatih i obilnih obroka, zbog čega jedva čekamo rano i sveže voće i povrće.

Međutim, prema mišljenju nutricionista, mart je mesec u kojem moramo da budemo strpljivi. Pre svega, potrebeno je da iskoristimo namirnice koje su nam ostale iz zimskog perioda. Potpuno je besmisleno jesti turšiju u maju kada je pijaca puna svežeg sezonskog povrća.

Od ostalih namirnica koristite šargarepu, cveklu, celer, tikvu, luk... Naravno, tu su i mahunarke:pasulj, sočivo, leblebije i grašak. Nutricionisti preporučuju oprez sa krompirom, jer je u ovom periodu obično već proklijao i pun solanina koji je toksičan.
voce-i-povrce.jpg
Profimedia 

Preostale jabuke i kruške možete da dopunite suvim i jezgrastim voćem, kao i umerenom upotrebom južnog voća. Krajem marta nemojte da propustite ni pravi eliksir zdravlja - sremuš, koji možete naći na pijacama. Uz ovakvu ishranu pročistićete organizam, ojačati imunitet i pripremiti se za leto.

(klix.ba)