IZVOR VITAMINA: Ova namirnica čuva kosti, jača srce i produžava život
Nakon raznih kiselih salata, turšija i kupusa, proleće je pravo vreme za osveženje uz mladi luk. Ovo povrće je prava vitaminska bomba koja vas čuva od raznih bolesti i jača vaše zdravlje.
Mladi luk možete da jedete svež ili kao dodatak jelima. Šta god da odlučite, obogatiće vaše telo vitaminima, mineralima i fitohemikalijama, što ga čini jednom od najzdravijih namirnica.
Mladi luk je odličan i za zdravlje očiju. Stabljika mladog luka sadrži 24 mikrograma vitamina A u obliku provitamina A koji se u organizmu pretvara u retinol, aktivni oblik vitamina. Otkriveno je da mladi luk štiti oči i od upala.
Vitamini A i C, koji mogu da se nađu u namirnicama kao što je mladi luk, imaju snažna antioksidantna svojstva. Ishrana bogata namirnicama sa visokim nivoom antioksidanasa povezuje se sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja. Vitamin C takođe može da pomogne u snižavanju visokog krvnog pritiska što, zauzvrat, može da smanji rizik od srčanih oboljenja.
Da bi se u potpunosti doživeo slatkast ili srednje jak ukus mladog luka, glavice treba da su čvrste i bele, a vrhovi sveži i zeleni. Treba ga koristiti odmah ili najduže dva dana od nabavke zbog toga što brzo gubi nutritivne vrednosti.
(klix.ba)
VUČIĆ RAME UZ RAME SA SVETSKIM LIDERIMA: Predsednik na Samitu Evropske političke zajednice o ozbiljnim izazovima i sukobima sa kojima se suočava ceo svet (FOTO)