Uvek treba paziti na svoje zdravlje, ali to je lakše reći nego učiniti.

Kako starimo, razne telesne funkcije usporavaju što dovodi do problema kao što su zapušenje debelog creva i gubitak vida.

Ponekad se mast može nakupiti u jetri i prouzrokovati probleme koji ozbiljno mogu nauditi vašem zdarvlju. Srećom, postoji jednostavan prirodni lek koji može pomoći u ovim slučajevima – cvekla.

Cvekla je bogata esencijalnim hranljivim materijama i nudi brojna lekovita svojstva. Ona može ukoniti mast iz jetre i sprečiti sprečavanje zapušavanje debelog creva, kao i oporaviti vid. Ljudi je koriste da bi izlečili anemiju i ojačali kardiovaskularni sistem jer je bogata gvožđem i može pospešiti cirkulaciju.

Cvekla sadrži dva retka sastojka po imenu betain i triptofan, koji smanjuju stres i umiruju nerve, a takođe poseduju i antiupalna i antioksidantska svojstva koja je čine idealnim oružjem protiv karcinoma. Ovo povrće se uglavnom jede sirovo u vidu salate – evo kako možete pripremiti zdravu salatu od cvekle koja će poboljšati vaše celokupno zdravlje:

- 2-3 cvekle

- 2 luka

- Maslinovo ulje

- Sirće

- Prstohvat soli

Priprema:

Oljuštite cvekle i kuvajte ih dok ne omekšaju a zatim ih iseckajte na komadiće i stavite u činiju. Može se kuvati i samo desetak minuta, taman koliko da je dezinfikujete, jer ona ipak raste u zemlji. Naravno, cvekla je tada tvrda, ali je vi takvu možete i sitno narendati. Proces ponovite sa lukom i dodajte ga u činiju i zatim dodajte malo ulja, soli i sirćeta, te poslužite ukusnu salatu. Svakodnevno konzumiranje će očistiti vaše debelo crevo, jetru i pospešiti vid.

EPK