Tokom praznika uglavnom ne pazimo koliko jedemo ili pijemo. A naročito tada niko ne brine o unetim kalorijama

Uživajte u hrani i zabavi, ali ne preterujte.

* Ne žurite! Sporo žvaćite i uživajte u svakom zalogaju, jer ćete tako osetiti pravu aromu hrane i brže ćete se zasititi.

* Pokušajte da od izobilja na stolu u svoj tanjir stavite više povrća, a manje teške hrane.

* Osećaj gladi često je prouzrokovan dehidracijom, a čaša vode ili tanjir super ublažiće ove simptome i nećete se prejesti
caj-nana-caj-menta.jpg
Shutterstock 


* Čaj od nane može vam pomoći posle obilnijih obroka jer pospešuje produkciju želudačnih sokova i na taj način poboljšava varenje.

* Ukoliko ste se prethodno veče prejeli, nemojte preskočiti doručak, jer u toku dana možete osetiti veliku želju za hranom.

Obratite pažnju na...


Krvni pritisak


Slana i masna hrana mogu dovesti do povišenog krvnog pritiska, a to vam može doneti ozbiljne komplikacije. Preterivanje u jelu i piću za vreme praznika može izazvati trajne posledice po vaše zdravlje, zato budite umereni.
torta-kolac-cokoladna-torta.jpg
Shutterstock 


Slatkiše

Ukoliko ste onaj tip osobe koja ne može da odoli prazničnoj trpezi, a naročito onom što dolazi na kraju - slatkišima, onda se potrudite da ostatak dana provedete u šetnji, a ne zavaljeni u fotelju. Šetnja ili lagana fizička aktivnost delimično će umanjiti posledice posle previše slatkiša.

Kamen u žuči

Osobe koje potencijalno pate od bolova izazvanih čirom na želucu ili kamenom u žučnoj kesi zbog loše ili obilne ishrane moraće da se suzdrže tokom praznika. Dakle, izaberite sami - ili ćete paziti šta jedete, ili ćete uživati u obilnom obroku uz rizik od napada bola.