Latinski naziv za ovu biljku je “uvek živa” što znači da je neuništiva bez obzira na uslove kojima je okružena. Gde raste čuvarkuća tu svoju neuništivu energiju prenosi i na kuću i domaćinstvo.

Grci i Rimljani su sadili čuvarkuću pored drugih biljaka da ih zaštite od gusenica, raznih insekata i štetočina. Čuvarkuća je višegodišnja biljka, visoka 10– 60 cm. Ima debele sočne listove složene. Zaliva se veoma malo, kao kaktus. Ako je čuvarkuća zasađena u dvorištu nije je potrebno zalivati. Cveta od oktobra do novembra i u tom periodu se mogu skupljati njeni listovi za čajeve i druge lekovite preparate. U nastavku vam predstavljamo nekoliko lekovitih recepata:

Sveže isceđeni lekoviti sok od čuvarkuće:

Ovaj sok leči opekotine, ujed insekata, kurje oči i bradavice, pege i opekotine od sunca, herpes i ispucalu kožu. Sok pomaže i kod upale zubnog mesa, upale uha i grla.

profimedia0308686577.jpg
Foto: Profimedia

ČAJ OD ČUVARKUĆE!

Čaj od čuvarkuće pospešuje izlučivanje mokraće, pomaže kod obilne i bolne menstruacije i dizenterije.

Sastojci za pripremu čaja:

– 2 kašičice usitnjenih listova čuvarkuće, 1 čaša vrele vode.

Priprema čaja:

Listove preliti sa vrelom vodom, ostaviti da odstoji 2 sata, procediti i piti 1/4 čaše, 4 puta na dan pre jela.

MED I ČUVARKUĆA KAO PRIRODNI LEK!

Potrebno vam je:

– 500 grama domaćeg meda, 300 grama listova čuvarkuće.

profimedia0098673056.jpg
Foto: Profimedia

Priprema leka:

Čuvarkuća se samelje i pomeša sa medom. Ostaviti da odstoji nekoliko dana. Konzumira se kašičica smese na prazan stomak i nakon toga se ne jede ništa 2 sata. Zimi zbog smanjene fizičke aktivnosti dolazi do povećanog zadržavanja štetnih materija u organizmu. Smesa od čuvarkuće i meda ubrzava metabolizam i čisti telo od toksina. Takođe se koristi i kod srčanih mana po preporuci ruskih lekara. Dokazano je da uspešno leči miome na materici i ciste na jajnicima.

MAST OD ČUVARKUĆE!

Potrebno vam je:

– 1 šaka sitno iseckanih listova čuvarkuće, 200 grama masti.

Mast se opere u 9 voda. U jednoj šerpici se pomešaju svi sastojci. Na laganoj temperaturi se mast otopi, bez kuhanja, čim se otopi skloni se sa vatre i ostavi 12 sati da odstoji. Posle toga se mast ponovo lagano zagre je da postane tečna, procedi se i pretoči u teglicu. Čuvati u frižideru.

Mast od čuvarkuće je lekovita za: Rane koje su nastale od udarca i prignječenja, zagnojene rane koje neće dugo da zarastu, otoke i protiv sunčevih pega i fleka na koži, ubode insekata.

profimedia0340868353.jpg
Foto: Profimedia

(Kurir.rs/Dnevno.hr, Foto: Profimedia)