OČI SU NAJOSETLJIVIJI ORGAN: Zaštitite ih i poboljšajte vid uz pomoć ovih 5 namirnica!
Vid je ipak najvažnije čudo, a oči su vrlo osetljivi organi. Promenom ishrane i unosom određenih namirnica poboljšajte i izoštrite vid i zaštitite oči.
1. Šargarepa
Već ste čuli da su šargarepa i ostalo narandžasto voće i povrće dobri za zdravlje očiju i zaštitu vida. Beta karoten, vrsta vitamina A, daje ovim namirnicama nijansu narandžaste i pomaže mrežnjači i ostalim delovima oka da funkcionišu kako treba.
2. Zeleno povrće
Bogato je luteinom i zeaksantinom – antioksidansima smanjuju rizik od razvoja makularne degeneracije (degeneracije žute mrlje) i katarakte (sive mrene).
3. Jaja
Žumance takođe sadrži lutein i zeaksantin, ali i cink koji je dobar u prevenciji razvoja degeneracije žute mrlje.
4. Citrusi i bobičasto voće
Ove namirnice pune su vitamina C koji se pokazao kao spasitelj vida te vitamin koji smanjuje rizik od pojave katarakte.
5. Bademi
Bogati su vitaminom E koji sprečava pojavu makularne degeneracije. A šaka badema sadrži dnevnu dozu vitamina.
Kurir.rs/Ordinacija.hr, Foto: Profimedia
NIMALO SE NISMO UPLAŠILI SILEDŽIJA, NE DAMO IM SRBIJU! Vučić se obratio građanima: Srbiju im nećemo dati nizašta na svetu, jer Srbiju volimo više od svega