Ako jedete zeleno lisnato povrće mogli bi smanjiti godine mozga za jedanaest godina, pokazuje nova studija.

Vitamin K u hrani kao što su gorušica, spanać, kelj i kupus povezan je sa sporijim kognitivnim opadanjem. Ovo je prvi put u istoriji da se pronašla veza između jedenja specifičnih vrsta povrća i usporenog starenja.

Gubitak pamćenja ili kognitivnih sposobnosti jedan je od najvećih strahova za ljude kada dođu u određene godine. Budući da je smanjenje kognitivnih sposobnosti ključno za razvoj Alchajmerove bolesti i demencije, povećanje unosa zelenog lisnatog povrća moglo bi pružiti vrlo jednostavnu, pristupačnu i neinvazivnu zaštitu vašem mozgu.

profimedia0341910081.jpg
Foto: Profimedia

Studija je pratila 954 starijih odraslih osoba s prosečnom starošću od 81 godinu tokom pet godina. Istraživači su otkrili da su ljudi koji su jeli samo dve porcije lisnatog povrća na dan imali bolje kognitivne sposobnosti od onih koji nisu.

profimedia0341942756.jpg
Foto: Profimedia

Razlika je bila ekvivalentna tome da je njihov mozak bio čak 11 godina mlađi. Hranjive su materije najverovatnije odgovorne za toliku prednost, i to vitamin K, folat, beta-karoten i lutein. Ostali dobri izvori navedenih materija koje mogu smanjiti dob mozga uključuju voće i povrće jarkih boja.

Kurir.rs/Net.hr, Foto: Profimedia